ЕС наложи санкции на Русия

  • 23 февруари 2022 18:05

  • 1886
  • 6
ЕС наложи санкции на Русия
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

ЕС наложи санкции на Русия, съобщава Russia Today.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14020

Във вторник външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Москва заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там.

"Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции", заяви Льо Дриан пред репортери след срещата на висшите дипломати в Париж, обвинявайки Русия в нарушаване на международното право и неизпълнение на поетите от нея ангажименти.

"Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди", заяви от своя страна Жозеп Борел.

И допълни:  "Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари".

Вижте какви санкции налага Великобритания на Русия

Брюксел е договорил новите ограничителни мерки в координация със САЩ, Великобритания и Канада, заяви той.

Рестрикции ще бъдат наложени върху всички 351 члена на руската Държавна дума, които на 15-ти февруари подкрепиха независимостта на самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск.

Освен това, целенасочени ограничителни мерки ще бъдат наложени на 27 високопоставени лица и фракции, които са изиграли роля в подкопаването или са повишавали заплахата за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Това са членове на правителството, банки и бизнесмени/олигарси, подкрепящи финансово или материално руски операции на територията на Донецк и Луганск.

Ограничителните мерки включват замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства на изброените физически и юридически лица. Освен това, забрана за пътуване или транзитно преминаване през държавите-членки на ЕС. 

"Служители от близкото обкръжение на Путин и руснаци от медийния свят са в санкционния списък на ЕС", пише New York Times. 

Сред тях руският министър на отбраната Сергей Шойгу и Антон Вайно, началник на администрацията на руския президент. Две по-известни лица в списъка са Мария Захарова - директор на Департамента за информация и преса на Министерството на външните работи и говорител на министерството, и Маргарита Симонян, която ръководи телевизионната мрежа RT. Евгений Пригожин - руски бизнесмен, близък до Путин, който, наред с други неща, е собственик на наемническата група "Вагнер", беше включен в списъка със санкции на ЕС заедно с няколко членове на семейството си.

Пълния списък със санкции можете да видите ТУК. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1886 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.02.23 | 19:39

4
Клоуни ! РУСИЯ ще помете всеки , който посмее да се съпротивлява ! САЩ са слабаци и немощни като кукуто Байдън ! Талибаните ги опраскаха в Афганистан , тръгнали срещу РУСИЯ ???

2022.02.23 | 20:27

6
Кои бре, ватенките ли? Първо, да си пометат лай ната, които така обилно насраха.

2022.02.23 | 20:13

5
Леле, от къде взимаш тревата? Те още произвеждат черно-бели телевизори....

2022.02.23 | 19:26

3
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

2022.02.23 | 18:45

2
нека обичаинте заподозрените си взимат решение за слизане и присъединяван с кам ЕАСТ , вместо ЕС . Това решава почти всички въпроси извъднеж.

2022.02.23 | 18:27

1
Браво. Заедно ще съсипем Русия, тази империя на злото.

Добави коментар

Водещи новини