Още общини и манастири преминават на режим на тока

  • 27 януари 2022 19:41

  • 1281
  • 9
Още общини и манастири преминават на режим на тока
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

Още общини у нас с мерки срещу високата цена на тока - от спирането на уличното осветление, през тролейбусите в някои градове до опасност от режим в общински сгради. След рекордната сметка за ток на Рилския манастир, такава получи и Бачковският манастир. 

В манастира, който е вторият по големина у нас, има монтирани над 50 осветителни тела. Но след последната сметка за ток, която е в размер на над 30 500 лева освен осветлението спира и отоплението с цел икономии. Като обект от национално значение нощно време той трябва да е осветен. В светата обител има 8 монаси и работят 25 служители.  

Рилският манастир на режим, високите сметки удариха светата обител

Целият манастир се отоплява изцяло на ток.  Последната сметка е три пъти по-висока и надхвърля 30 000 лева. Това принуди светата обител да въведе режим. Отоплението и осветлението в хотелската част са напълно изключени. Гости не се приемат. В канцелариите отполението работи на половина, а в  основната църква климатиците се пускат за няколко часа сутрин и вечер.

“Отопляват се монашеските килии, които са 10 на брой. Само от продажба на свещи и на икони няма как да посрещнем тези големи сметки за ток. Тук трябва да се намеси държавата и нейната помощ в момента е много важна за манастира”, каза пред Нова телевизия секретарят на манастира Васил Апостолов.

Икономии се правят и в кухнята на светата обител.

"Готвим на газова печка с цел икономии. Бойлерът се включва по един-два часа на ден, колкото да има вода за миене на чиниите”, разказва готвачката Даниела Янева.

 В манастира са убедени,  че ако токът стане битов, сметките ще паднат наполовина.

Козлодуй, който произвежда тока на България също премина на режим на уличното осветление. Това изкара на протест със светлоотразителни жилетки и фенери жителите му.

“Живеейки в атомната столица е недопустимо да сме без електричество, това е смешно и абсурдно”, категорична е Ивалина Иванова.

За миналата година сметката за уличното осветление е била 17 000 лева. Сега е 70 000.

Проблем има и в София.  50%  по-висока сметка за ток са получили и в район „Изгрев“. Като за начало се обмисля спиране на осветлението в подлезите. А след тях ще се ограничи потреблението на топло и електроенергия в общинските сгради, в това число училища и детски градини, каза районният кмет д-р Делян Георгиев.

За да пестят – в Бургас спират тролеите. Ще бъдат намалени и някои от последните автобусни линии. Според енергийни експерти правителството трябва да напише молба до Европейската комисия с искане да се разреши регулираният пазар.

До момента няма европейска страна с подобно искане, а шансът за одобрение не е голям, смята енергийният експерт Иван Хиновски.

Мая Йорданова
1281 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
gogo

2022.01.28 | 06:40

9
BOYKO SE ZASTAPA AMA...KOY DA GO 4UE.
Честита победа

2022.01.28 | 05:51

8
на БКП-СДС в България. 32 години регрес.
Христов

2022.01.27 | 23:44

7
Честита промяна!!! Поздрави от Мая и Деската Радева!!!

2022.01.27 | 20:25

1
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

2022.01.27 | 22:21

6
Е кво да ,,свикваме" ??? С без ток по улиците ??!!
КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

2022.01.27 | 21:44

4
СВИКВАЙТЕ ГЕйРБАВИ ДРУГАРе ☭ ТУЛУПИ, ПОЖАРНИКАРa "БУДА"-ла ☭ И ГЕШЕВ КАСКЕТА ИЗТЕКОХА В КАНАЛА ЗАЕДНО С ВАС ФЕНОВЕ СИ.... И БОКО ТИКВАТА ОТ ТУК НАТАТЪК ШЕ ГЛЕДА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ САМО ОТКЪДЕ ОПАШКАТА НА КОНЯ, НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ.......МУ-ХА-ХА

2022.01.27 | 20:57

3
Доста точно казано!!!

2022.01.27 | 20:56

2
КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

2022.01.27 | 21:45

5
БОЛИ МА ЧУШКАТА ЗА ПОПОВЕТЕ И ВЯРВЯЩИТЕ В ЕВРЕЙСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ..... ТАНГРА ДА Е С НАС....

Добави коментар

Водещи новини