Косово въведе режим на тока заради енергийната криза

  • 22 декември 2021 19:54

  • 800
  • 0
Косово въведе режим на тока заради енергийната криза
© Getty (архив)

Косовската електроснабдителна компания КЕДС обяви, че ще въведе режим на тока в цялата страна в резултат на ниското вътрешно производство и високите цени на вносната електроенергия, съобщи Ройтерс, цитираната от Дарик.

В съобщението на компанията се казва, че двучасови прекъсвания на електроснабдяването ще засегнат всички потребители през следващите 24 часа и ще продължат до второ нареждане.

"Ние сме изправени пред най-тежката енергийна криза в света и операторът на енергопреносната система и пазара по силата на съответното законодателство ни разпореди да започнем ограничения на електроснабдяването", се казва в съобщението.

Косово е зависимо от остарелите си въглищни централи. За да се справят с прекъсванията на тока, много предприятия и домакинства са се снабдили с генератори.

Косовското правителство отпусна 20 млн. евро за внос на електричество, което според премиера Албин Курти е седем пъти повече, отколкото през същия период миналата година, когато цената на един мегаватчас беше около 60 евро.

Рекордно висока цена на тока в Европа

Страната внася около 40 процента от нуждите си от електроенергия.

Валери Зайцев
800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини