Рилският манастир на режим, високите сметки удариха светата обител

  • 26 януари 2022 11:39

  • 1323
  • 1
Рилският манастир на режим, високите сметки удариха светата обител
© Pixabay

Рилският манастир е въвел режим на отоплението заради високите сметки за ток и нафта. Това се дължи на факта, че Светата обител ползва промишлен ток, който заплаща на същите високи цени, както бизнеса у нас.

Така за декември манастирът е получил фактура на стойност 28 000 лева за ток, което е тройно повече от сметката за декември 2020-а. За януари очакват дори още по-висока сметка, каза пред БНТ игуменът на манастира епископ Евлогий.

Заради непосилните цени отоплението в Светата обител работи по 8 часа на ден и редуване на спиране и пускане на радиаторите. В кухнята се готви предимно на дърва, с които манастирът се е снабдил още през лятото.

Въвеждат режим на тока в още една българска община

Епископ Евлогий изрази надежда, че през февруари Рилският манастир ще получи компенсации от държавата и за предходните месеци. Въпреки, че голяма част от бизнеса вече получи помощи през октомври, Светата обител все още не е получила никаква подкрепа от държавата.

"Може би някои смятат, че това което произвеждаме – вяра, култура, традиции, е някакво производство, подобно на бизнеса, за съжаление, но това не зависи от нас." - изтъкна епископ Евлогий.

Традиционно през зимните месеци посещаемостта в Рилския манастир е намаляла. Хората са по-малко и заради пандемията, допълни той.

В Рилския манастир са предприети всички действащи противоепидемични мерки. В храма се влиза с маска, за вход в музея се изисква зелен сертификат, извършва се редовна дезинфекция.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1323 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Генади

2022.01.26 | 12:48

1
За съжаление, сбъдват се опасенията за Радева зима :(

Добави коментар

Водещи новини