Според омбудсмана Диана Ковачева такси за детските градини не трябва да има

  • 29 септември 2021 12:18

  • 348
  • 1
Според омбудсмана Диана Ковачева такси за детските градини не трябва да има
© pixabay

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент смята, че детските градини и задължителната предучилищна трябва да са безплатни, такси не трябва да има. Ковачева изрази тази позиция на форум, организиран от фондация "Тръст за социална алтернатива".

Фондацията ще представи проучване върху ефекта от въведените промени в Закона за предучилищното и училищното образование през миналата година, чрез които общините получиха допълнително средства за пълно или частично освобождаване на родителите от такси за детска градина.

"Факт е, че таксите в детските градини, допълнителните плащания във връзка с предучилищното образование, са бариери срещу възможността на немалка част от българските граждани да пуснат и изпратят децата си на градина", каза Ковачева. По думите на омбудсмана допълнителните такси за храна, които не се поемаха дълго време, пречеха децата да участват на равни начала в ранна инвестиция в тяхното образование.

Ранното детско развитие има дългосрочни ползи - децата, които започнат по-рано да ходят на детска градина и на предучилищна по-трудно отпадат от училище и се справят по-добре там, каза Ковачева и допълни, че още през 2018 година, когато започна инициативата "Без такси в детските градини", 73 процента от анкетираните родители в инициативата са заявили, че детската градина трябва да бъде безплатна.

По думите на Ковачева, важна находка при избора на критерии за освобождаване от такса, са социалните критерии, а не само такива, свързани с дохода.

Една година след приемането на мерките става ясно, че докато икономически по-развити общини могат да си позволят да дофинансират от собствените си бюджети пълно премахване на таксите за всички деца, то на общините с по-ограничени средства се налага да въведат критерии за пълно освобождаване на отделни категории деца, анализират експертите от Фондация "Тръст за социална алтернатива".

Основна цел на мерките е да бъдат преодолeни всички бариери пред включването на всички деца в детска градина. Още през 2017 г. изследване на Световна банка върху проект "Готови за училище" на Фондация "Тръст за социална алтернатива" доказа, че безплатната детска градина намалява броя на незаписаните деца с 50 на сто, а посещаването нараства с 20 на сто.

Посещаването на детска градина увеличава шансовете за завършване на висше образование с около 35 процента. Нещо повече, заетостта сред хората от ромски етнически произход, посещавали детска градина, е 40 на сто по-висока, а доходите им са с 30 на сто по-високи от доходите на тези, които не са посещавали детска градина, сочат анализите.

Ново райониране на детските градини ще облекчи родителите

Изследването на ефекта от новата политика за таксите със сигурност доказва, че повече деца биват записвани и посещават задължително предучилищното образование спрямо предходната учебна година, но ефектът би бил със сигурност още по-сериозен, ако мерките бяха фокусирани към икономически най-уязвимите деца.

За да се постигне облекчаване на финансовите предизвикателства за редовно посещаване на детска градина пред икономически най-уязвимите родители, е нужно цялостно субсидиране на таксите чрез бюджета, смятат експертите.

За да се въведе поетапно такъв подход, може да се пристъпи таргетирано - например общините с най-високи нива на детска бедност да получат ресурс за пълно покриване на таксите за всички възрастови групи, докато останалите общини получат ресурс за частично покриване на таксите, както е сега, се анализира в изводите от проучването.

Експертите препоръчват също да се обърне внимание на причините за нередовното присъствие на децата, особено през зимните месеци - проблем в много общини, особено в малките населени места и в села извън общинския център.

Трябва да се изготвят и национални стандарти за разкриването на услуги за ранно образование в национален мащаб и потребностите да се приоритизират. Това ще помогне да се намери баланс между нуждите там, където няма проблеми със записването на децата, но броят им в групите е голям и в други населени места и градски центрове, в които има недостиг на детски градини. С подобни национални стандарти следва да се въведе норматив за максимално разстояние от населеното място до детската градина.
 

Калина Христова
348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХХХ

2021.09.29 | 12:27

1
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА

Добави коментар

Водещи новини