Водещите новини! Има повдигнати обвинения за побоя над протестиращи, талибаните влязоха в Кабул

  • 15 август 2021 19:50

  • 2718
  • 6
Водещите новини! Има повдигнати обвинения за побоя над протестиращи, талибаните влязоха в Кабул
© Колаж Novini.bg/Getty Images/Guliver

Водещите новини от деня - 15 август.

Има повдигнати обвинения за побоя над протестиращи, обяви прокуратурата

От Софийската районна прокуратура изпратиха прессъобщение до медиите във връзка с показаните в петък кадри, на които се виждат полицаи да влачат и бият демонстранти до колоните на Министерския съвет. Кадрите бяха показани по време на извънредно заседание на временната парламентарна комисия, проверяваща данните за полицейско насилие и незаконно подслушване спрямо протестиращи през 2020 г.

Ето какво заявяват от държавното обвинение:

„По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийска районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.

Разследването продължава и е взето на специален надзор“.

Има повдигнати обвинения за побоя над протестиращи, обяви прокуратурата

Николай ХаджигеновНиколай ХаджигеновНиколай Димитров Хаджигенов е български адвокат,общественик и политик. Той е роден на 30 юни 1971 за кадрите с побой над протестиращи: В СДВР открихме дисковете, никой не ми ги е дал

"Никой не ми е дал записите. Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията ,получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове - в СДВР". Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР Николай ХаджигеновНиколай ХаджигеновНиколай Димитров Хаджигенов е български адвокат,общественик и политик. Той е роден на 30 юни 1971, депутат от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се.БГ е гражданска платформа с председател Мая Манолова. Манолова е категорична, че", по повод показаните в петък кадри, на които се виждат полицаи да влачат и бият демонстранти до колоните на Министерския съвет.

"Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка. Дали са стигнали до прокуратурата нямам представа, но днес в-к "Сега" дава информация, че по делото на комисар Андонов, с което той обжалва дисциплинарното си наказание, са били приложени, което означава, че прокуратурата знае за тия неща", обясни още Хаджигенов.

Той подчерта, че записите от охранителните камери са били необходими, за да могат да се използват за целите на правосъдието.

"Служебният министър Бойко Рашков не беше гледал тези записи, той не е в състояние да отвори всички случаи, защото трябва да знае за тях. Тук влезе в ролята си комисията, която да събира официална и неофициална информация и да я подава на Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския. Той не напразно определи екип, който да работи само с нас. ... Това е абсурд, защото МВР е създадено, за да брани властта от гражданите", заяви Николай ХаджигеновНиколай ХаджигеновНиколай Димитров Хаджигенов е български адвокат,общественик и политик. Той е роден на 30 юни 1971.

Николай Хаджигенов за кадрите с побой над протестиращи: В СДВР открихме дисковете, никой не ми ги е дал

Евродепутати ще разследват полицейското насилие срещу протестиращи

Елена Йончева заедно с европейски депутати, част от мониторинговата група за демокрация, ще разследват полицейското насилие срещу протестиращи в София миналата година. Това ще стане по време на мисията им в България в края на септември, съобщиха от пресофиса на евродепутата.  

Елена Йончева съобщи, че са предвидени срещи с прокуратурата и МВР, по време на които ще се изиска информация за неприемливото поведение на служителите на реда през юли 2020 г.

Неприемливо и извън всякакви демократични стандарти в държава членка на ЕС е да се допуска отминаването на случая без да се вземат мерки, коментира Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в.

Евродепутати ще разследват полицейското насилие срещу протестиращи

Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, излезе с позиция относно полицейското насилие

Отзвукът от показаните в парламента кадри на побой над протестиращи граждани миналото лято е голям. Някои политически лидери искат оставки и търсене на отговорност. От ГЕРБ-СДС не са коментирали официално случая. Отношение взе обаче бившият вътрешен министър Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,, който сега е депутат в 46-тото Народно събрание.

Публикуваме неговата позиция във фейсбук без редакторска намеса:

"Като полицай от кариерата категорично осъждам каквито и да е прояви на насилие! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни. Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност. Това бяха и продължават да бъдат законовите правомощия на министъра на вътрешните работи за разрешаване на подобни случаи".

Младен Маринов излезе с позиция относно полицейското насилие

Реакция и от Христо ТерзийскиХристо ТерзийскиХристо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършил е висше образование в за протестите: Нека истината бъде еднаква за всички

И Христо Терзийски излезе с позиция относно кадрите с полицейско насилие, разпространени в парламентарна временна анкетна комисия, която се занимава със случая. Настоящият депутат от ГЕРБ-СДС беше бивш министър на вътрешните работи след Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,, който подаде оставка през лятото на 2020 г. 

Към двамата има обвинения, че са отговорни за ескалацията на напрежението на антиправителствените протести миналата година. Тази сутрин във фейсбук Терзийски даде своето мнение по темата.

Публикуваме позицията без редакторска намеса: 

"Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година. Извършването на проверката е започнало със заповед на директора на СДВР и по разпореждане на вътрешния министър към онзи момент. На 27 юли 2020 г. или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР. Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство".

Реакция и от Христо Терзийски за протестите: Нека истината бъде еднаква за всички

Две деца се удавиха в езерото "Мандра" край Бургас

Две момчета на 11 и 13 години са се удавили в езерото "Мандра". Телата им са намерени от водолазен екип към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Това съобщи Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР-Бургас, цитирана от БТА.

Около 00.30 часа снощи в четвърто Районно управление "Полиция" - Бургас е получено съобщение от родителите на двете момчета за това, че излезли да играят по обяд, но след свечеряване не се прибрали в домовете си.

Родителите ги търсили на различни места, звънели по приятели и близки, но след като не открили никакви следи, алармирали в полицията за изчезването на момчетата. Своевременно за провеждане на оперативно-издирвателни действия е сформиран полицейски екип, който проверил още няколко възможности за местонахождението на децата. Около 9.00 часа днес рибар подал сигнал за това, че във водата на езерото "Мандра" в района на дигата на помпената станция забелязал човешко тяло. Екип водолази извадили трупа на 13-годишното момче. Със съдействието на служители от ИАРА периметърът на претърсване в езерото е разширен, като около 16.00 часа е открито тялото и на 11-годишното момченце.

Две деца се удавиха в езерото "Мандра" край Бургас

Тежка катастрофа със загинали затвори пътя Русе - Бяла

Тежка катастрофа с двама загинали затвори пътя Русе - Бяла в района на ТИР-паркинг "Мидата". От областната дирекция на МВР в Русе съобщиха, че сигнал за инцидента е подаден в 13.35 ч. Ударили са се тежкотоварен камион с русенска регистрация и лек автомобил "Хонда" също с русенска регистрация. При сблъсъка колата е излязла извън пътя.

На място веднага са изпратени екипи на полицията, спешна помощ и противопожарната служба.

От Центъра за спешна медицинска помощ съобщиха, че пътуващите в колата двама души - мъж и жена, са загинали. Шофьорът на камиона е прегледан на място.

Тежка катастрофа със загинали затвори пътя Русе - Бяла

Двама пострадали след катастрофа с малък самолет край село Мирково

Двуместен самолет е катастрофирал вчера в района на село Мирково, община Пирдоп, съобщи пресцентърът на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/.

При инцидента са пострадали пилотът и пътникът, които са настанени в болница, посочват от МТИТС. Инцидентът е станал около 19,50 със свръх лек самолет, който е закачил проводници на електропровод за високо напрежение. Самолетът се срива и удря в земята, вследствие на което е разрушен, уточняват от МТИТС.

Двама пострадали след катастрофа с малък самолет край село Мирково

Честваме един от най-големите християнски празници

Българската православна църква почита днес църковния празник за Успение на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си - Исус Христос. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни".

Честваме един от най-големите християнски празници

Бивш вътрешен министър на Афганистан стана премиер на преходното правителство

Бившият вътрешен министър на Афганистан Али Ахмад Джалали е поел задълженията на премиер на преходното правителство в страната, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.

Според информация от дипломатически източници бившият вътрешен министър "е избран за премиер на преходното правителство" и "е поел задълженията на ръководител на преходната администрация" на страната.

Ръководителят на афганистанския Висш съвет за национално помирение Абдула Абдула действа като посредник на преговорите между представителите на талибаните и властите в Кабул.

Талибаните навлязоха по-рано днес в Кабул като обясниха, че целта им е да предотвратят плячкосване на града, след като правителствените войски и полицията се саморазпуснаха. От местна болница съобщиха за поне 40 ранени при престрелки в покрайнините на града.

Бивш вътрешен министър на Афганистан стана премиер на преходното правителство

Над 300 загинали и над 1800 ранени след опустошителния трус в Хаити 

Броят на жертвите на разрушителното земетресение в Хаити нарасна до 304 души, според последната официална статистика, разпространена от властите. Най-малко 1800 са ранените. Стотици се водят за изчезнали.

Трус със сила 7.2 по Рихтер удари в събота карибската държава, последван от множество вторични трусове.

В страната бе обявено извънредно положение за срок от месец.

Над 300 загинали и над 1800 ранени след опустошителния трус в Хаити 

Почина един от най-големите голмайстори в историята на футбола

Германската футболна легенда Герд Мюлер е починал тази сутрин на 75-годишна възраст, обявиха от шампиона Байерн Мюнхен. "Днес е тъжен, черен ден за Байерн и всички негови фенове. Герд Мюлер беше най-големият нападател, който някога е съществувал, и добър човек, личност в световния футбол", заяви президентът на Байерн Херберт Хайнер. 

"Ние сме обединени в дълбоката скръб и изказваме съболезнования на съпругата му Уши и на неговото семейство. Без Герд Мюлер Байерн нямаше да бъде клубът, който всички обичаме днес. Името му и споменът за него ще живеят вечно", се казва още в изявлението. Мюлер един от двамата футболисти в света с повече голове, отколкото мачове за националния отбор - 68 гола в 62 мача за немския национален отбор. Носител на Златната топка за 1970-а и Златната обувка за 1974 година, световен шампион с Германия през 1974-а и бронзов медалист от 1970 година. 

Голмайстор на Световното първенство по футбол през 1970-а с 10 гола. Той има общо 14 гола от световни шампионати, което беше рекорд на първенствата до 2006-а, когато беше подобрен от бразилеца Роналдо. Мюлер е носител на европейска титла с Германия през 1972 година. До 4 декември 2007-а е рекордьор с 62 гола в Шампионската лига, когато той е подобрен от италианеца Филипо Индзаги. Герд Мюлер няма нито един червен картон през цялата си кариера. През сезон 1972/1973 вкарва рекордните 67 гола във всички турнири. Рекордът е подобрен едва през сезон 2011/2012 от Лионел Меси.

Почина един от най-големите голмайстори в историята на футбола

Константин Тодоров
2718 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Dani

2021.08.16 | 01:52

6
ABE BOKLUTCI ZA6TO NE POVDIGNAD OBVINENIYA NA TEZI KADETO XVARLYAHA KAMANI STRE6TU POLITCIYATA?

2021.08.16 | 00:02

5
САЩ да пуснат една ядрена ракета на Афганистан и да спасят Европа и САЩ от нашественици и бъдещи войви

2021.08.15 | 23:47

4
Виждате ли,колко бързо прикриват борисов и маринов.Сега всичко ще затихне.
Гост

2021.08.15 | 23:35

3
Това беше планирано точно Америка обеви че ще изтегли войските си талибан почна да напредва и как толкова бързо това е планирано толкова бързо не е може десе завземат държавата
Обубщение

2021.08.15 | 20:24

2
На Талибангенов му предадоха властта
баба гицка

2021.08.15 | 20:14

1
и в русия и в сащ съдят организаторите - гешев какво чакаш - хаджитариката, маята, бабикяна, радкото на съд

Добави коментар

Водещи новини