Светлан Стоев откри обновената галерия „Мисията“ към Държавния културен институт

  • 13 август 2021 15:40

  • 222
  • 0
 Светлан Стоев откри обновената галерия „Мисията“ към Държавния културен институт
©

Министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има откри обновената галерия "Мисията" към Държавния културен институт с експозицията "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите", съобщиха от пресцентъра на МВнР.
"Ние сме само на крачка от градската глъч и институционалните вълнения, и тази близост ни дава възможност да се замислим, че днес все повече се нуждаем от мисии - мисии, които да носят цивилизационни ценности, които да са градивни и да дават позитивни резултати", е заявил Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.

Той е подчертал, че галерията "Мисията" е създадена преди 12 години с амбицията да бъде място за творчески събития и катализатор на културен диалог, и е изразил увереност, че с обновеното изложбено пространство тя ще изпълнява още по-успешно тази своя мисия.

"В 35-годишната си кариера съм се уверил, че културната дипломация е най-непосредственият път за достигане до умовете и сърцата на хората", е отбелязал министърът и е допълнил, че чрез нея често се постигат резултати, които са трудно достижими с политически средства.

Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има е изразил специални благодарности към бившия министър на външните работи д-р Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и, като е подчертал заслугата му за създаването на Държавния културен институт и на скулптурния парк в МВнР.

Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева е пожелала галерията "Мисията" да продължи да се развива като активно пространство за културна дипломация и е отправила благодарност към МВнР и към колегите си от ДКИ за подкрепата при осъществяването на експозицията и обновяването на галерията.

Изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" е посветена на християнската култура на Балканите и на нейната емблема - иконата. В 25 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи, а експозицията е дело на екипа на Държавния културен институт и на изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" е разказ за нашите общи корени, общи мисловни стереотипи и духовни ценности", е посочила проф. Вася Велинова от центъра "Проф. Иван Дуйчев" при откриването на изложбата.

Експозицията е част от пътуващите изложби на Държавния културен институт. На церемонията министър Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има е отправил пожелание тя да бъде представена в колкото може повече страни, в които имаме дипломатически представителства.

Борислава Борисова
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини