Всяко второ дете за осиновяване - с увреждания

  • 27 февруари 2019 07:03

  • 860
  • 0
Всяко второ дете за осиновяване - с увреждания
© pixabay

Всяко второ дете, което чака за осиновяване, е с увреждане. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП), цитирани от „Монитор“.

Общо в регистъра за осиновяване са вписани 1942-ма малчугани, като 964 от тях страдат от някакъв вид заболяване. Това означава, че всяко второ дете е с увреждане.

За година броят на децата с увреждания, търсещи родители, е намалял с 83. Същевременно за същия период кандидат-осиновителите са се увеличили с 22-ма, като в края на 2018 г. броят им е 1508. Това означава, че броят на малчуганите, които могат да бъдат осиновени, е по-голям, отколкото на желаещите да ги вземат в своя дом.

Тенденцията продължава вече 7 години, като по данни на АСП разликата най-осезаемо се е усещала през 2011 г., когато вписаните деца в регистъра са били с 61% повече.

Осиновените деца през деветмесечието на 2018 г. са 395, като до края на годината броят им нарасна до 489. Най-много осиновени деца има в областите Плевен, Монтана, Варна, Смолян, София и Хасково. Най-малък е броят на намерилите мама и татко в областите Силистра и Габрово.

Едва 20 от всички осиновени са с увреждания, като най-много болни сирачета - по 4, са намерили своя нов дом във Варна и Кюстендил. За сравнение преди 7 години са били осиновени общо 720 сирачета. От тогава до сега всяка година броят им намалява с поне 30 деца. Ръст в осиновяванията има единствено през 2013 г. За същия период семейство са намерили общо 3844 хлапета, от които над 40 са с увреждания.

По-ниският брой осиновени деца спрямо броя на кандидатите се обяснява с това, че желаещите да станат родители заявяват определени предпочитания за хлапетата. Сред тях са възраст от 0 до 3 г., добро здравословно състояние, български произход, както и липса на фамилна обремененост. От анализ на Агенцията за социално подпомагане става ясно, че през 2017 г. от 578 осиновени деца 473 са били до три годинки.

Едва 55 са били хлапетата между 3 и 5 годинки, а 45 – между 5 и 10 г. Децата над 10 години са били най-голямата група, която чака за ново семейство – 1338. Само 5 от тях са намерили своя нов дом. Преди да бъдат одобрени осиновителите, социалните изготвят задълбочена комплексна оценка на кандидатите дали са годни да се грижат за хлапето, уточняват от Агенцията за социално подпомагане.

Проучва се както личният и социалният живот на бъдещите родители така и здравословното състояние, моралните им качества. За да им бъде издадено разрешение за вписване в регистъра, се взимат предвид и възможностите родителите да осигурят физическо, психическо и социално благополучие на детето.

Мая Йорданова
860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини