Сачева: Ще оптимизираме процедурата по осиновяване, сега е прекалено тежка и дълга

  • 28 юни 2023 12:37

  • 601
  • 0
© Novini.bg

От ГЕРБ-СДС ще работим за това да се подобри националната система за осиновяване и за това да се подобри начинът, по който работи системата за пълно осиновяване. В последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията, има редица оплаквания, че процедурата е дълга, тежка и липсва достатъчно информация по въпроса. Това заяви пред журналисти в парламента Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е от ГЕРБ-СДС.

„Ето защо ние предлагаме оптимизация на тази процедура, създаване на национална информационна система, която да дава възможност както за електронно кандидатстване, така и за възможност за всички, които са кандидатствали, да могат да проследяват какво се случва с техните документи. Предлагаме да отпадне възможността за разсиновяване, въпреки че подобни случаи са много малко. Важно е децата да не преживяват допълнителни травми от един такъв акт. Родителството е нещо отговорно. Когато човек иска да има деца, трябва да е наясно, че трябва да прави всичко в името на това дете и че то ще стане центъра на неговия живот“, коментира още по темата Сачева.

Защо е важно осиновеният да узнае биологичния си произход обсъдиха депутати и експерти на кръгла маса

По думите ѝ е важно детето да има право да разбере своя произход.

Тук обаче не говорим само за деца, но и за възрастни, защото по темата с осиновяванията по неофициални данни в България са засегнати почти 2 млн. души по един или друг начин, посочи тя.

Законопоректът е общ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като Сачева уточни, че падането на тайната на осиновяване е лична кауза на депутата Христо Петров - Ицо Хазарта, а останалите теми са работа на ГЕРБ-СДС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини