В Клисура започнаха честванията по повод 142-та годишнина от Априлското въстание

  • 30 април 2018 21:44

  • 8844
  • 0
В Клисура започнаха честванията по повод 142-та годишнина от Априлското въстание
© Фейсбук/Град Клисура

Със заупокойна панихида, отслужена от Пловдивския митрополит Николай и епископ Арсений в църквата "Успение Богородично", в Клисура започнаха честванията, посветени на 142-та годишнина от Априлското въстание. Храмът бе огласен и от песнопенията на църковен хор от Пловдив. Малко по-късно, на пл. "20-ти април", пред Павурджиевата къща, се състоя тържественият митинг-заря с участието на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

Официален гост на клисурци по повод годишнината от Априлската епопея бе председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, която прие строя на представителните роти.

"В изстрадалата история на нашия народ има страници, написани с кръвта на героите и такива се тези отпреди 142 години, които ние наричаме Априлска епопея", каза в приветствието си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. "И днес ние трябва да си припомняме и да предаваме на нашите деца, че на 14 април 1876 година е проведено Народното събрание на Оборище, а на 20 април същата година в Копривщица Тодор Каболешков ще напише Кървавото писмо, което оповестява началото на Априлското въстание", припомни кметът.

Той добави, че в Клисура писмото е донесено от Никола Караджов, чиито думи също помним - "Няма нищо по-скъпо от отечеството". По време на въстанието Клисура дава 400 свидни жертви - мъже, жени, деца, опожарени са 800 къщи, изпепелен е Алтън Клисура, каза още Кабаиванов.

"Един поет беше казал за Клисура, че е неземно богата, но не на злато, а на пепел. Пепелта от 26 април 1876 година, когато след само шест дни свобода, башибузукът унищожава града. Пепелта на двете училища, черквата и над 800-те къщи, изгорени до основи. Пепелта на посевите и розоварните, на натрупаното имане, на възрожденските чердаци... на погубените стотици животи". С тези думи започна словото си Караянчева.

"Именно в Клисура през януари 1876 година Панайот Волов и Георги Бенковски учредяват първия за този революционен окръг комитет, като го нарекли Самуил, а участниците в съзаклятието - братя Самуилови", добавя тя.

"Само три месеца и единадесет дни по-късно една артилерия от 15 самоделни черешови топчета и шепа зле въоръжени и неподготвени бунтовници ще се изправят срещу две хиляден башибузук", припомня председателя на НС, като не пропуска да спомене как злидолската позиция ще падне, клисурци ще се бият за всяка къща и всеки дувар, за погрома и ужаса, как оцелелите 38 дни ще се скитат из околните гори и чукаци, премръзнали, гладни и изнемощели, за да се върнат и да се изправят пред непогребаните тела на избитите. И пред пепелта. "Прави сте, клисурци, да изпитвате истинска гордост! И не само заради миналото, не само за това, че сте наследници на великани. А и заради настоящето, заради опазената родова памет, заради това, че благодарение на хора като вас подвигът на въстаниците живее и ще живее! Затова, че продължавате да давате пример за единство, за стремежа ни да бъдем силен и уважаван народ.", каза още Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Кулминацията на честването е на утре, 1 май, като програмата ще бъде открита с поетичен рецитал на актьора Янко Лозанов, след което ще се проведе традиционната възстановка на моменти от Априлското въстание през 1876 г. в Клисура. В нея участват местни самодейци и членове от НД "Традиция".

Мая Йорданова
8844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини