Цвета Караянчева: Героите от Априлското въстание изковаха българската национална Голгота

  • 01 май 2018 20:58

  • 11017
  • 17
Цвета Караянчева: Героите от Априлското въстание изковаха българската национална Голгота
© БНТ

Напоени с кръв и кости са страниците на българската история, но едно събитие грее в гранитния зид на паметта ни - Априлското възстание. Това каза председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на в Панагюрище по време на честването на 142-та годишнина от Априлското въстание.

Горди панагюрци, наследници на Райна Княгиня, буреносна е българската история, напоени с кръв и кости са нейните страници, но има едно знаменателно събитие, което грее в гранитния зид на паметта ни - славното Априлско възстание, описано от поети, изумило световни умове, обезсмъртило героите на националната революция и вдъхновило цял народ да скочи като един срещу Османската империя, срещу поробителя, заяви Караянчева.

Героите от Априлското въстание изковаха българската национална Голгота. Копривщица беше първа, тя запали искрата, но тук в Панагюрище тя се разля като лава, избухна и изпепели 5-вековното смирение на угнетения български народ. И той избра свинец. вместо хляб. Тръгна с голи ръце, въоръжен с брадви, камъни и сопи. Те, априлците, ни завещаха да бъдем горди, да не продаваме честта за самун хляб, паница леща или за топла соба, защото човек е роден за свобода, защото той не е вол – да бъде кротък на полята. Той трябва да се бори, да гради, да добрува за общото дело и за волята народна, добави тя.

Какво написа Вазов за тези славни събития – "черквата даваше попа си, школото даваше даскала си, нивата даваше орача си, майката даваше сина си". 142 години по-късно ние продължаваме да се чудим каква е тази лудост, която е обхванала този народ да остави сиромаха нивата си, гражданина дюкяна си, да се кълнат на евангелието и револвера, да отиват на доброволно заколение в името на свободата, в името на България“, каза още председателят на Народното събрание.

Много е написано за Априлското въстание, но българският дух никога не е бил толкова величав, ще напише Вазов в "Под игото". И с това е казано всичко. Панагюрище въстава като един. Свистят куршуми, тропат копита и българските мъченици са посечени в кървава жътва, но те не отстъпват – вървят напред, защото лудостта на един народ е точката на кипене, от която няма връщане назад. Шепа съзаклятници с допотопно оръжие показват на Европа, на света, че ние сме малък, но храбър народ и не искаме да бъдем повече рая и роб. Казват, че за да видиш надалеч трябва да стъпиш на раменете на титани. Героите на Априлската епопея са тези титани и те не могат да бъдат мерени с аршина на простосмъртните. Ние можем само да вървим след тях и да помним едно, че борбата за свобода не завършва с победата, а започва с нея и този, който не уважава свободата на другия не е дорасъл за нея. Поклон и вечна памет на памет на панагюрци, които написаха с кръв нашата история. Да живее България, завърши Караянчева.

Преди да произнесе слово председателят на парламента прие почетния караул.

Тържествената церемония завърши с изпълнение на националния химн и заря.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
11017 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
TTTTT

2018.05.03 | 13:56

17
Караянчева ти си срам за България. Много, много голям срам!!! Не е възможно толкова прости хора да управляват държава.
III

2018.05.03 | 12:07

16
Благодаря ти миличка др.Караянева! Станах на толкоз много години и те дочаках да дойдеш на власт и да ме научиш, че страниците на българската история са напоени с и с кръв, че и с кости! Ей това се казва новина!!

2018.05.03 | 12:02

15
АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЯ НЕ Е НА ПЪРВИ МАЙ.
RRRR

2018.05.03 | 12:02

14
Много долно и пошло слово. Срам за България. При тази беднотия и немотия, Караянчева ръси простотиите написани от простаци от герб.

2018.05.03 | 08:32

13
Ония хора. ако са знаели, че ще управляватe вие, никога нямаше да вдигнат въстание и да си загубят живота!

2018.05.02 | 23:13

12
АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ДОКАЗА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ И ЕДНО ВЪСТАНИЕ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ УСПЕШНО. БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИЯ НАРОД НА БАЛКАНИТЕ КОЙТО НЕ СЕ Е ОСВОБОДИЛ САМ.

2018.05.02 | 23:12

10
Целия свят празнува Денят на труда, само тука празнуват неуспешно въстание.

2018.05.02 | 23:12

11
Tи първо научи колко е 7 x 8! Tогава анализирай въстанието!
b

2018.05.02 | 23:11

9
pisna mi ot taq glupava patka
Умник Гюро

2018.05.02 | 07:25

8
Априлското въстание е проява на българския народен патриотизъм и воля за свобода! Първи май е проява на болшевишко-масонския заговор за световен ред... Изберете сами!

2018.05.02 | 07:10

5
ПЪРВИ МАЙ Е СВЕТОВЕН ДЕН, АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ Е ПРОЯВА НА НЕУСПЕШНО ДЕЙСТВИЕ. МОЖЕ ДА СМЕ ЧАСТ ОТ СВЕТА ИЛИ ДА СИ ОСТАНЕМ ПРИ НЕУСПЕХА.
ii

2018.05.02 | 07:24

7
А вие я предавате на джендъри,еврогейски ценности и мулти култи простотии

Добави коментар

Водещи новини