Надпис от времето на император Траян е открит в покрайнините на Троян

  • 16 октомври 2015 16:32

  • 2199
  • 0
Надпис от времето на император Траян е открит в покрайнините на Троян
© Булфото

В пределите на римската крайпътна станция Ад радицес, местността "Камен мост" край Троян, е бил открит надпис от времето на император Траян. Откритието представлява мраморна плоча, грижливо изписана с латински букви върху полирана повърхност, съобщават от общинската администрация.

Надписът е бил документиран за първи път от доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Национален исторически музей, който го датира за времето на император Комод. Съхранява се във фонда на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства -Троян. В началото на октомври надписът е бил предоставен временно в НИМ за допълнителен анализ. Според епиграфа Николай Шаранков от СУ "Св. Климент Охридски" въпреки че паметникът не е цялостно запазен, в него може да се разчете императорската титла на император Марк Улпий Траян. В момента Шаранков проучва и частично запазените имена на римските консули, упоменати върху камъка, информира БТА.

В най-долния запазен ред се чете и латинската дума "мост". Надписът е свързан със строителството на мост, веднага след Втората дакийска война на император Марк Улпий Траян (106 г.). Въпросният мост е бил построен на мястото на сегашния "Камен мост" над река Кнежа, спускаща се от билото на планината през с. Балканец.  Епиграфският паметник е първият по рода си от времето на великия владетел на римската империя - Траян, на пътя Ескус - Филипополис.

2199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини