35% ръст на желаещите да получат средно образование в чужбина

  • 14 март 2023 22:47

  • 969
  • 3
35% ръст на желаещите да получат средно образование в чужбина
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

35% повече желаещи да продължат средното си образование в чужбина през миналата година в сравнение с предишната. Това отчитат агенции за обучение зад граница.

Най-предпочитаните от българските ученици са училищата и колежите във Великобритания, Италия и Испания.

За да учи Бизнес, икономика и английска литература, в десети клас Петя заминава за Лондон.

С 11,6 % се е увеличил интересът на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина

За да учи Бизнес, икономика и английска литература, в десети клас Петя заминава за Лондон.

„Можех да специализирам в определени сфери като бизнес, икономика, английска литература. Можех да се занимавам с репортерство на новини, предприемаческо общество“, споделя тя пред БТВ.

Повечето наши гимназисти зад граница избират икономически специалности, отчитат от агенция за образование в чужбина. Една трета от всички заминават със стипендия до 50% от таксата за обучение.

„За Европа пълната такса за обучение, включваща обучение и настаняване, е в рамките между 30 и 35 хиляди евро. В Ирландия се оказа, че училищата са по-достъпни и там може да спадне до 20-25 хиляди евра“, коментира Таня Илиева, мениджър „Средно образовани“ в агенция за образование в чужбина.

Над половината от младежите ни в чужбина са на възраст около 16 години, но все повече родители обмислят да изпратят децата си още след VII клас. Такъв е случаят на Елица, чиято дъщеря днес учи в Кеймбридж.

„Най-добрата инвестиция е в образованието на децата, тъй като така те могат да следват пътя и мечтите си, независимо какво се случва по света. Стават подготвени за тези нови времена, в които живеем“, обяснява майката.

Поглеждайки висшето образование, най-предпочитаната държава от българските кандидат-студенти е Нидерландия, следвана от Германия, Австрия и Великобритания.

Все повече избират да кандидатстват едновременно в две или повече държави. Най-често в Нидерландия и Великобритания.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
969 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.15 | 04:07

3
❤Здравейте)Казвам се Емѝ , на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оцените голите ми снимки на адрес Козяк 16.
Емѝ...

2023.03.15 | 04:06

2
❤Здравейте)Казвам се Емѝ , на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оцените голите ми снимки на адрес Козяк 16. Отговор
PaulaFox

2023.03.15 | 00:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини