Образователен център за енергийни науки ще се създаде във Враца

  • 24 октомври 2024 12:45

  • 236
  • 1
Образователен център за енергийни науки ще се създаде във Враца
© МОН

Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) ще бъде изграден във Враца. Днес министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на участва в подписването на Меморандум за сътрудничество за реализация на проекта, в който като страни са включени редица държавни и общински институции, съобщиха от пресцентъра на МОН.

„Образованието е холистичен процес, а този проект обединява знанието с практиката. Учениците ще имат практическо обучение и ще могат да реализират на практика компетентностния подход – изграждането и усвояването на меки умения, каквато всъщност е идеята на съвременните образователни системи“, каза министърът при подписването. По думите му настоящата инициатива е пример за ползотворно сътрудничество между образователни институции, бизнес и местна власт.

„Образованието е бъдеще, а бъдещето винаги е свързано с мечти. Затова възприемам този проект като една мечта за по-образована и по-бързо развиваща се България, в която има още повече възможности децата да избират да остават тук“, отбеляза още министърът. 

Във Враца ще изграждат ЦЕРНН - Център за енергийно развитие и нови науки

Проектът предвижда изграждане на Регионална технологична гимназия до 2027 г., която да привлича ученици от цяла Северозападна България. За младежите ще бъдат осигурени модерни общежития за настаняване. Планирано е и създаването на университетски корпуси на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Техническия университет-София, както и на център за развойна дейност. Финансирането се предвижда да се обезпечи по Интегрирано териториално развитие.

Целта на новия център е да подготвя специалисти в областта на енергетиката, компютърните науки и новите технологии. Заедно с това ще се провеждат научни изследвания и ще се работи с бизнеса за преодоляване на недостига на кадри в ключови сектори като енергетика и високи технологии.

Проектът включва и създаване на индустриална зона, където завършилите специалисти ще могат да се реализират професионално. Паралелно с това те ще имат възможност да продължат образованието си в корпусите на Софийския университет и на Техническия университет-София. Вече са водени и разговори с големи технологични компании, които имат интерес да развиват дейност в бъдещия център.

В събитието участваха още министърът на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, и Галина Тодорова, представители на институции, граждански организации и др.

Домакин на днешната среща беше кметът на Община Враца Калин Каменов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
236 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
При тези

2024.10.24 | 12:54

1
диваци и алкохолици

Добави коментар

Водещи новини