С 11,6 % се е увеличил интересът на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина

  • 14 март 2023 15:57

  • 388
  • 1
С 11,6 % се е увеличил интересът на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина
© Pixabay

С 11,6 на сто се е увеличил интересът на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина, показват данни от настоящата кандидатстудентска кампания за чужбина. Това каза днес пред журналисти Николай Христов - мениджър на отдела "Висше образование" в консултантската агенция "Интеграл", предаде БТА.

Той отбеляза, че продължава и тенденцията младите хора да предпочитат да кандидатстват паралелно в две или повече държави, като към момента 16,5 процента от кандидат-студентите са избрали университети в две или повече страни (спрямо 15 процента през миналата година). Най-често срещаните комбинации са Нидерландия с Великобритания или Нидерландия с Белгия - заради таксите и програмите в университетите.

Сред най-желаните специалности присъства нов фаворит - този на точните науки. На първо място по интерес все още е сферата "Бизнес и мениджмънт" (31%), следвана от "Математика, физика, астрономия" (30%) и "Компютърни науки" (26%).

Пролетното издание на форума "Световно образование" тази година ще се състои в хотел "Балкан" в София - на 25 март, от 10:00 до 17:00 часа. В следващите дни изложението ще гостува традиционно в Пловдив (26 март в хотел "Хилтън"), в Бургас (27 март в гранд-хотел "Спа приморец") и във Варна (28 март в хотел "Галерия графит"). Над 45 образователни институции от 13 държави ще се включат във форума, като от тях 25 са висши училища и образователни организации от Нидерландия, Германия, Белгия, САЩ, Испания, Франция, Швейцария, Унгария, Великобритания, Ирландия, Гърция и България.

Нидерландия продължава да бъде номер едно в интереса на българските кандидат-студенти - с 59 процента. По данни от 2021 г. в Нидерландия се обучават 4600 български студенти и това се дължи на факта, че страната привлича кандидати със своите пет университета в топ 100 в света със специалностите: "Икономика и международен бизнес" и с "Компютърни науки и инженерство" в Техническите университети в Айндховен и Делфт, както и с многообразието от специалности в областта на софтуерното инженерство. То може да се комбинира с бизнес, с изкуствен интелект, с киберсигурност и с гейм дизайн, каза Христанов. Той добави, че политиката и международните отношения също са сред търсените области на обучение, в които традиционно силни са университети, като Маастрихт, Лайден, Хага, Грьонинген. В Нидерландия все още има проблем с настаняването на първокурсниците, "като университетите силно насърчават студентите сами да търсят възможности за настаняване и да се регистрират в различни платформи", обясни експертът.  

По време на пролетното изложение "Световно образование" ще има специализиранa зонa за образование в Нидерландия, където посетителите ще имат възможността да научат най-важното за особеностите на обучението в академичните и практическите университети в страната. Таксата за следване в Нидерландия за 2023 г. е 2314 евро годишно, като това ще е последната година, в която правителството ще намали наполовина таксата за първокурсници в бакалавърските програми и тя ще бъде 1157 евро годишно, съобщи Николай Христанов. Той уточни обаче, че остава възможността за финансиране до 430 евро, което могат да получават студентите, които учат и работят 56 часа на месец, като доходите на родителите им не трябва да надвишават 30 000 евро. Тази финансова помощ студентите не връщат, ако завършват образованието си в рамките на десет години.  

На второ място по интерес е Германия (46%). Най-търсените университети там са Техническият университет в Мюнхен (TU Munchen), Университетът по приложни науки в Райн-Ваал (Rhein-Waal University of Applied Sciences), Институтът по технологии в Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology), Университетът в Манхайм (Mannheim University), Мюнхенският университет Лудвиг-Максимилиан (Ludwig Maximilian University of Munich). Предпочитаните специалности в Германия са икономика и бизнес, информатика, електроника и електроинженeрство, и медицина.

И тази година във форума ще участва DAAD - най-голямата немска организация за финансиране на международен обмен на студенти и учени, която ще предоставя информация за обучението в програми на немски език, за университети и класации на учебни заведения, за настаняване и други полезни съвети за академичния и културен живот в Германия.

На трето място след Нидерландия и Германия е Австрия (42%). Интересът на кандидат-студентите е насочен предимно към университети в по-големите градове - Виена и Грац. Преобладаващите специалности са бизнес и икономика, управление на туризма и хотелиерство във Webster University, както компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац, съобщи Христанов. Той добави, че системите за кандидатстване в два от най-популярните университета - в Университета във Виена и в Икономическия университет във Виена, вече са отворени за настоящата кандидатстудентска кампания. Очаква се от април да отворят системите и в други университети.

Великобритания отново е на четвърто място, но за първи път след Брекзит кандидатурите от България бележат ръст от 7 процента, каза Николай Христанов. По думите му водещи сред желанията на кандидатите са университетите в Лондон, сред които King’s College London, University College London (UCL), University of Westminster, University of Greenwich, Royal Holloway, University of London. И тази година, след успешно преминати интервюта и тестове, се очаква от есента да започнат своето обучение бъдещи български студенти в Университета в Оксфорд.

За предстоящата академична 2023-2024 година такса от 9250 паунда на година запазват University of Portsmouth, Brunel University, Coventry University, University of Sunderland. Специалностите биомедицина, архитектура, право, актьорско майсторство и филмово и телевизионно изкуство са сред програмите, които са уникални за Великобритания и са с по-ограничен и специфичен прием от други държави в Европа. Великобритания продължава да е безспорен фаворит на континента и по отношение на качеството на висшето образование по икономика, бизнес и финанси, инженерни науки, компютърни науки и софтуерно инженерство, медицина.

С малка разлика след Великобритания на пето място се нарежда Италия (32%). Страната обаче е абсолютен рекордьор по ръст на заявките - 140% или почти 2,5 пъти в сравнение с предходната година, съобщи експертът. Той уточни, че причината са достъпните такси в държавните университети, възможностите за финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства и университети, както и предлаганите програми на английски език в някои от най-търсените области, като икономика, компютърни науки, комуникации и дизайн. Предпочитаните университети са Bocconi University, Università Cattolica del Sacro Cuore, както и академиите Istituto Europeo di Design, NABA и Istituto Marangoni. Крайните срокове за Италия са различни, като повечето университети имат различни възможности на кандидатстване. Най-ранните започват от септември и приключват до май. В държавните университети таксите са от 1000 до 2000-3000 евро на година, а в частните университети таксите започват от 6000 евро и могат да достигнат до 18 000-19 000 евро на година, но според доходите на родителите.

За първи път тази година на форума ще бъдат представени пет университета от САЩ - Arizona State University, University of Connecticut, Pace University, Simmons University и Northwest Missouri State University. Освен програми в над 100 направления, университетите предлагат и финансиране на обучението под формата на академични стипендии, които започват от 1000 долара и могат да достигнат до 30 000 долара.

На изложението в София и Пловдив ще има представители и на четири университета от Австрия. 

В последните години се увеличава и интересът на кандидат-студентите за висше образование в Белгия заради достъпната такса от 1092 евро на година и за възможността за избор на университети с практическа и академична насоченост, отбеляза Николай Христанов. 

Десислава Станева
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ами Каде Да Учат

2023.03.14 | 17:23

1
В софийта ли? При всичките тези келеши там. То софиянци няма кореняци. Всички са прилълци. Само балъци и цигани. Какво ще учат в софия? Че ще ги блъсне някой като семерджиев.... нищо друго. А какво става с делото за милен цветков? Има ли раздвижване там или се потули. Тази държава за нищо не съава особенно хората в нев.

Добави коментар

Водещи новини