Близо 10 000 подписа в подкрепа на петиция за по-ранно пенсиониране на учителите

  • 25 октомври 2024 15:51

  • 311
  • 2
Близо 10 000 подписа в подкрепа на петиция за по-ранно пенсиониране на учителите
© Novini.bg/ Canva

Близо 10 000 са подкрепили вече петиция на преподавателката по български език и литература от Велико Търново - Незабравка Апостолова, която е с искане учителите да преминат от трета към втора категория труд, за да могат да се пенсионират по-рано.

Преподавателката в СУ "Емилиян Станев" мотивира започването на петицията с това, че учителският труд води до изтощения, както и с това, че в рамките само на няколко години тя е изгубила много нейни колеги, които не са доживели до пенсия.

По думите на Апостолова синдикалните организации не полагат нужните усилия за това учителския труд да е втора категория и не защитават интересите на преподавателите достатъчно категорично. Според нея голяма част от обществото е манипулирано с твърденията за високите заплати и дългите отпуски на учителите. 

Тя изказа мнение, че е грешен подходът системата на българското образование да оценява работата на учителите само по оценките на техните ученици на изпитите в края на всеки етап, както и по тяхното портфолио и по "десетките сертификати от безсмислени обучения".

"Колегите абсолютно подкрепят петицията. Разпространението става само през сайта Peticiq.com", каза инициаторката на подписката.

Синдикалисти искат увеличение на учителските заплати с 21 процента

Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров коментира, че синдикатът е правил много изследвания за натовареността и трудността на учителската професия:

"В последната кампания на синдиката 11 хиляди учители участваха и подкрепиха да стане втора категория трудът им. Ние сме за това. ... Водени са разговори с Министерство на образованието, които са съгласни с това, но по-скоро сериозните дебати трябва да са с участието на Националния осигурителен институт и да има политическо решение". 

Служебният министър на образованието Галин Цоков заяви, че темата за категоризацията на труда на учителите не е в обсега на Министерството на образованието, а на Министерството на труда и социалната политика.

От МТСП посочиха, че промени в пенсионната система би трябвало да се правят след широко обществено обсъждане и постигнат консенсус.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
311 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Krustu,

2024.10.25 | 19:28

2
Щото се изкривили от работа! Ни дъжд ги вали, ни вятър ги духа!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР

2024.10.25 | 15:53

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини