5% отлив на български кандидати за образование в чужбина

  • 28 септември 2020 14:41

  • 337
  • 0
5% отлив на български кандидати за образование в чужбина
© Getty Images (архив)

Над 5000 български студенти започват образованието си в чужбина тази година. За пореден път сред най-привлекателните места за следване във ВУЗ са Великобритания и Нидерландия.

Забелязва се обаче и отлив на български кандидати за образование в чужбина с около пет процента. Основните притеснения са свързани с коронавируса и несигурността от кризата. Пандемията наложи и повечето университети да съчетаят хибридния модел на обучение - онлайн и присъствено. Съображенията, очаквано, са по здравни причини с цел да се предотврати разпространението на заболяването.

Около 1200 наши студенти ще учат в британски университети. Това е спад с 10% спрямо миналата година. Желание за кандидатстване има и след Брекзит. Първите постъпили кандидатури са за компютърни науки, математика и право.

Как COVID-19 промени нагласите за пътуване на български ученици за обучение в чужбина?

Отбелязва се ръст при българските кандидати за университети в Нидерландия. Те са с повече от 400 души спрямо миналата година - от 3200 на 3680. Наблюдава се ръст в интереса на наши възпитаници към Италия, Дания, Швеция, Белгия и Франция, отбелязва bTV.

От международното изложение "Световно образование” отчитат повече заминали ученици в средното образование с 27%. Те избират Англия, Швейцария, Италия и Германия.

Последвайте канала на

Novini.bg
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини