Бисер Петков и Красимир Вълчев обсъдиха механизма за задържане в образователната система

  • 05 юли 2017 17:36

  • 4021
  • 0
Бисер Петков и Красимир Вълчев обсъдиха механизма за задържане в образователната система
©

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  и министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 участваха в работна среща с директори на регионалните структури на Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Основна тема в разговора е било представянето на целите и действията за реализиране на механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, одобрен от правителството вчера. По изпълнението на механизма ще работят междуинституционални екипи, в които задължително ще участва представител на дирекцията "Социално подпомагане" от съответното населено място.

Ангажиментът на структурите на Агенцията за социално подпомагане към изпълнението на механизма ще създаде допълнителна натовареност на социалните работници, но усилията със сигурност си струват и ще бъдат възнаградени, защото става дума за национален приоритет - превенция на ранното отпадане от училище и необходимостта от интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България, е казал министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , цитиран в съобщението.

Министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 е изразил надежда, че участието на Агенцията за социално подпомагане в изпълнението на механизма ще осигури висока добавена стойност и е добавил, че първите резултати ще са видими още през есента. Той е обяснил, че предстои да се създадат правила за обмен на информация между институциите за децата и учениците, които не са обхванати в образователната система или са в риск от отпадане от училище.

Първата стъпка ще бъде осигуряване на достъп до Националната информационна система на МОН, а в бъдеще и интегриране на системите на всички ангажирани институции, е посочил министър Вълчев. Той е добавил, че изпълнението на механизма ще засегне и процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците и ще засили санкциите спрямо родителите, чиито деца не посещават училище.

Филип Епитропов
4021 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини