Изграждат ново училище на метри от морето

  • 23 април 2024 14:49

  • 1198
  • 1
Изграждат ново училище на метри от морето
© Freepik

Ново училище ще бъде изградено в бургаския квартал "Крайморие".

Предвижда се на първи етап училището да разполага с девет класни стаи, специализирани кабинети, физкултурен салон, плувен басейн, зони за административен и помощен персонал, обособени зони в дворното пространство и др.

Това стана известно на сесия на Общинския съвет в Бургас, предава БТА. . Днес съветниците с гласуване одобриха споразумението на Общината с Потребителска кооперация "Наркооп" да освободят част от съседен терен, за да се премине към реализацията на проекта. 

Няма по-голямо удовлетворение за един кмет от това да работи за създаването на още едно ново училище, каза кметът на Бургас Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден. Днес беше направена голяма крачка за реализирането на проекта за новото училище на Бургас. То ще бъде филиал на Основно училище "Александър Георгиев – Коджакафалията". Ще се намира на метри от морето. Имам много идеи за това училище, включително и да се ползва лятото от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения, посочи още Николов.

Той отбеляза, че през последните години квартал "Крайморие" се е превърнал в атрактивен и бързоразвиващ се район, предвид близостта си до града и природните си дадености. В квартала няма изградено и функциониращо училище, като в близост няма и други съществуващи учебни заведения, а това безспорно създава транспортни и времеви неудобства както за родителите, така и за учениците, заяви кметът.

Към настоящия момент над 80 деца от квартала от първи до седми клас посещават учебни заведения предимно в централна градска част, което допълнително задълбочава проблемите, свързани с недостига на свободни места в училищата в тази част на града. Изграждането на новото училище в  "Крайморие" ще даде възможност на учениците да не пътуват всеки ден и ще облекчи капацитета на училищата в центъра на града, коментира кметът.

Кметът на Бургас представи бюджета за 2024 година

По предварителни разчети до края на тази година  трябва да е готова и сградата на новото училище в квартал "Сарафово". В старото училище на "Сарафово" класните стаи не достигат и не могат да поберат децата за учебните часове.

Строителството на двете учебни сгради ще бъде по проект "Надграждане на образователната инфраструктура в Община Бургас, чрез изграждане на нови сгради към училища" и ще бъдат с първично енергийно търсене, т.е. с 20% по-ниско от изискването за сграда с близко до нулево нетно потребление на енергия. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1198 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.23 | 20:57

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини