Факултетът по фармация в Плевен приема първите 30 студенти в нова база

  • 04 април 2016 15:35

  • 1157
  • 0
Факултетът по фармация в Плевен приема първите 30 студенти в нова база
©

Новият факултет по фармация в Медицинския университет в Плевен ще приеме първите 30 български студенти през тази есен в новоизграден учебен корпус. Това съобщи в пресклуба на БТА ректорът проф. д-р Славчо Томов.

Той отбеляза, че новото звено е част от мандатната програма на ръководството, приета на 7 февруари 2013 г. Факултетът и специалността "Фармация" са получили акредитация през 2015 г. - с капацитет 300 български студенти с петгодишно обучение. Новата сграда за факултета е построена с целева държавна субсидия, осигурен е академичният състав за обучението на студентите.

С впечатляващо мнозинство бе приет този проект в НС - всички политически сили го подкрепиха, отбеляза проф. Томов. Той каза, че специалността ще дава допълнителна подготовка на студентите и за реализацията им освен в аптеките, във фармацевтичната промишленост, за клинични магистър-фармацевти, за сферата на клиничните проучвания.

Висшето училище скоро ще създаде свой изследователски институт и Център за чуждестранни студенти. Работи се и за увеличаване на капацитета му за 3000 студенти.

Почетният ректор на Медицинския университет проф. Григор Горчев допълни, че към новата специалност има голям интерес от страната и чужбина. Плевен се утвърждава и развива като университетски медицински център, град за медицинско образование и здравен туризъм, каза той. Държавническото решение за новия факултет е навременно и правилно, а реализацията е резултат на екипната работа на ръководството на университета, коментира той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1157 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини