Министър Цоков: В над 370 училища се изграждат нови спортни площадки

  • 17 октомври 2024 15:40

  • 172
  • 1
Министър Цоков: В над 370 училища се изграждат нови спортни площадки
© Булфото архив

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн. лева за тези дейности. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на, който откри днес две нови спортни площадки във 2. СУ „Емилиян Станев“ в София.

Едната е предназначена за футбол, а другата - комбинирана за волейбол и баскетбол.

„За МОН е много важно съвременната образователна среда да се развива многостранно, не само в дигитален аспект с повече компютри и устройства, а и като физическа среда - с нови спортни салони и повече площадки. Смисълът е не само децата да са добри ученици, но и да са щастливи и благополучни в училище“, подчерта проф. Цоков.

Стартира изграждането на нови спортни площадки в над 370 училища

Двете нови игрища в столичното училище ще се ползват от над 1500 активно спортуващи ученици. Те са финансирани с около 300 000 лева по програмата на МОН за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2027 г.

„Осигурено е финансиране и за изграждане на нови физкултурни салони в над 100 училища, а в други 66 ще се извършат основни ремонти на съществуващите“, съобщи министърът. Обновените пространства ще се ползват от над 58 000 ученици.

„Едно щастливо училище не може да съществува без спорт и физическа активност. Новите пространства са нужни, както за часовете по физическо възпитание, така и за извънкласните занимания“, добави проф. Цоков.

Учениците от 2. СУ „Емилиян Станев“ са включени и в три групи за спорт и изкуства по Националната програма на МОН „Заедно в изкуствата и в спорта“. Програмата дава възможност за занимания извън учебната програма, благодарение на които учениците развиват свои таланти и умения. Те постигат успехи като играят баскетбол, футбол, волейбол, пеят, танцуват, рисуват, участват в театрални постановки, което прави времето в училище не само по-приятно и ползотворно, но и подобрява общата образователна среда.

Друго предимство на програмата е, че тя осигурява ресурс за привличането на външни треньори за отборите, както и на професионалисти от сферата на изкуствата. Децата посещават и изнасят концерти, участват в спортни събития, срещат се с изявени личности от екрана, сцената и терена.

На събитието днес присъстваха началникът на РУО-София-град д-р Ваня Кастрева, кметът на район „Витоша“ арх. Зарко Клинков, родители, учители, представители на спортната общност и др., съобщават от пресцентъра на МОН.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
172 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рангел

2024.10.17 | 16:26

1
В 370 0т 2349, браво, евала, ашколусън, дори много добре?!

Добави коментар

Водещи новини