Министър Цоков: Взети са мерки против технически проблеми за теста по природни науки

  • 18 октомври 2024 16:32

  • 163
  • 2
Министър Цоков: Взети са мерки против технически проблеми за теста по природни науки
© Getty Images/Guliver

Взети са мерки за предотвратяване на технически проблеми, каквито съпътстваха втория ден от провеждането на онлайн теста по природни науки за деветокласниците. Това обяви в Габрово министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на

Той откри изложение на професионалните гимназии от Габровска и Великотърновска област.

Министърът на образованието проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на отново потвърди, че ще бъде насрочена нова дата за теста по природни науки за деветокласниците, заради техническите проблеми на втория ден от провеждането му.

Явяването е по желание, подчерта министърът и обясни: "Следващата седмица ние ще насрочим отделна дата, ще бъде може би по по-удобно време по обяд, за да не се нарушава учебният процес. Важно е да подчертаем, че учениците ще имат възможност да работят с една от двете платформи. И от там да има и по-малко натоварване във всяка една от платформите, които използвахме през двата дни".

Каква е причината за техническата грешка във втория ден от изпита по природни науки?

Образователната система трябва да е подготвена, изтъкна още министърът на образованието и науката, защото по думите му в бъдеще е възможно външните оценявания и матурите да се провеждат в електронна среда.

В отговор на журналистически въпроси министър Цоков коментира и исканията за преминаване на учителстването към втора категория труд, което дава възможност за ранно пенсиониране: "Нямат значение годините, има значение вдъхновението, отдадеността на учителите, опитът и знанието, уменията, които те натрупват, така че учителите могат да работят дотогава, докогато се чувстват полезни за децата  и учениците".

Коментарът министър Цоков направи с уговорката, че темата за категоризацията на труда не е в обсега на МОН, а на Министерството на труда и социалната политика, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
163 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2024.10.18 | 17:12

2
Мумия

2024.10.18 | 17:06

1
Това ще промени живота ви! Не пропускайте шанса----> mub.me/vazhno

Добави коментар

Водещи новини