Експерт по антитероризъм за взрива срещу Гешев: Такава атака изисква прецизна подготовка

  • 02 май 2023 20:39

  • 2411
  • 13
Експерт по антитероризъм за взрива срещу Гешев: Такава атака изисква прецизна подготовка
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Покушения като това срещу главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във изискват изключително прецизна подготовка. Това каза пред Нова телевизия дългогодишният бивш служител от сектор "Антитероризъм" Гален Ганчев. Според него такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 510

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати. Той коментира взривното устройство срещу кортежа на главния прокурор с уговорката, че още липсва ясна информация и детайли.

От опита си казва, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

Ако се реализира с огнестрелно оръжие - могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато подготовката за взривяване изисква подготовка. Поставяне на взрива на точно място.  Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент, посочва Ганчев.

Вижте част от щетите по автомобила на Гешев

Според него, разследващите са избързали с първоначалните информации, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент. Съмнявам се, че е толкова тротиловият еквивалент от това, което виждам. Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване - когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол, твърди той.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. По принцип. В този случай, описаните пламъци, говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев.

Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект, добави той.

На същото трасе през 2003 година по сходен начин - с взрив до банкета, е атакуван бившият шеф на "Мултигруп: Илия Павлов. И тогава се е разминало само с щети по автомобила.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2411 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2023.05.03 | 06:24

13
Чак пък солидна подготовка...Седнал Бойчан да жули ракии и на петата почнали да му се явяват едни такива като грузинците с ролс-ройса и калашници дето щяха да стрелят Цеката,или пък някой истински герой като оня дето щеше да стреля Доган,ама баш пред лицето му му засече пистолета...Да не се сещам сега и за други...Бързо и лесно идват такива идеи,не е нужна кой знае каква подготовка.! :ДД

2023.05.03 | 01:06

11
Не си пускайте котките и кучетата навън, че кат серът копат големи кратери и може да ви обвинят в тероризъм, особено ако гешевтурата минава на близко, говната лесно се бъркат с туртилови шашки.

2023.05.03 | 01:06

12
Тва да не е някъв показен урок по безопасност, как да взривим шашка туртил без да нараним околните.

2023.05.02 | 20:56

2
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

2023.05.03 | 01:05

10
Иначе при вас краварските тролове по ли е добре, викаш краварското робство най доброто робство.
Емѝ...

2023.05.02 | 21:03

3
Да, по квиченето се познава, че е била сериозна - в подготовката е включена цялата прокypатура на РБ, 3/4 от следствието и поне 1/3 от полицията.
ЕЙ ГО

2023.05.02 | 22:29

9
ЛЮЛЯКа пак с модератора. Пак се гаврят с хората в сайта.
"експерт " по САБОТАЖ

2023.05.02 | 21:46

8
...СЛУШАХМЕ ГО ПО НОВА ТВ..., ГОЛЕЕЕЕЕЕМИ ТЕОРЕТИЧНО СМЪГЛЯВИ ПРИКАЗКИ ..,С ЦЕЛ ПРИКРИВАНЕТО НА ИЗВЪРШИТРЛИТЕ И ЗАБЛУДА НА ЗРИТЕЛИТЕ ......, ГОЛЯМ " ЕКСПЕРТ" ...
баба гицка

2023.05.02 | 20:48

1
зеления чорап е в играта - от както ГЕШЕВ ВЛЕЗЕ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО червените лизачи го нарочиха
дедо гицко

2023.05.02 | 21:43

7
бабо гицке, знаеш много добре като се прибера кой духа.
До долния

2023.05.02 | 21:39

6
Дедо що не го духаш
дедо гицко

2023.05.02 | 21:05

4
Зеленият чорап 100% е в играта. Когато миналия път се чудеше как да препъне антигербавия кабинет, Гешефта измисли "нексо-хексо-мексо" - оттогава нищо не сме чували по темата. Тоя път за да препъне кабинет, се "самовзриви". Другият път сигурно ще се скопи със зъби.
Смях

2023.05.02 | 21:35

5
Имало е яка подготовка. Така, никой не обяснява задачата на забитата с гъзъ нагоре бирена бутилка - една от първите снимки. И никой не тръгва по "тази гореща" следа. Защо, другари?

Добави коментар

Водещи новини