Всичко най-важно от изборите - окончателни резултати и ще гласуваме ли с машини на балотажа

  • 31 октомври 2023 20:32

  • 4292
  • 15
Всичко най-важно от изборите - окончателни резултати и ще гласуваме ли с машини на балотажа
©

Втори ден след края на първи тур на изборите. Централната избирателна комисия обяви крайните резултати в големите градове. Novini.bg следи на живо всичко най-интересно около изборите. 

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Последвайте канала на

20:10 | 31 октомври 2023

Чичо Цено проговори за скандала с дописаните бюлетини

Скандален случай с преправяне на бюлетини във врачанското село Малорад. В запис от видеонаблюдението в секция се вижда и чува как членове на комисията се договарят да допишат преференции за определени кандидати за общински съветници.

Прочети още...
20:05 | 31 октомври 2023

Министерството на е-управлението започна удостоверяването на машините за вота

В 20:00 часа тази вечер започна работата на екипите на Министерството на електронното управление (МЕУ) по удостоверяване на съответствието на машините за втория тур на местните избори, съобщиха от ведомството пред БНТ.

Прочети още...
18:33 | 31 октомври 2023

"Чичо Цено" от скандалния запис в Малорад бе избран за общински съветник

Прокуратурата разследва преправянето на бюлетини във врачанското село Малорад. Скандалът гръмна след популяризирането на запис от онлайн преброяването след края на изборния ден, в което членовете на СИК отбелязват преференции за кандидати за общински съветници от селото.

Прочети още...
18:08 | 31 октомври 2023

Васил Терзиев: По-добрият отбор сме, София може много повече

Имам претенции, че сме по-добрият отбор. Този град наистина може много повече. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ кандидатът за кмет на София на "Продължаваме промяната – Демократична България" (Спаси София) Васил Терзиев.

Прочети още...
17:45 | 31 октомври 2023

Ваня Григорова: У нас корупцията е законна, а основното зло е алчността

Все още не съм решила дали ще гласувам с хартиена бюлетина в неделя, но съм гласувала и машинно. Била съм част от секционни избирателни комисии години наред, знам, че изборният процес може да се компрометира и по двата начина. Въпросът е във волята на гражданите. Основният ни враг е апатията. Основното зло е алчността. Подправянето на бюлетини е начинът, по който алчността си пробива пътя към властта. Това каза в интервю за бТВ кандидатът за кмет на столицата Ваня Григорова. 

Прочети още...
17:45 | 31 октомври 2023

Димитър Ганев: Днес Борисов намекна да се гласува за Ваня Григорова

След 18 години управление на София наследството няма как да не тежи на ГЕРБ. "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) бяха фаворити за местните избори още от последните парламентарни избори, април месец. Резултатите тогава показаха ясно, че ПП-ДБ ще спечелят. 

Прочети още...
16:59 | 31 октомври 2023

Борисов предупреди ПП-ДБ: Ако на втори тур има безпринципни сглобки - голямата сглобка ще се разруши

„Сглобката не съществува. Нищо сглобено няма. Напротив – те са наши най-яростни противници, но не по наша вина. Това ще си проличи още в сряда”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Казанлък. Той лично поздрави Живко Тодоров за спечеления нов кметски мандат в Стара Загора.

Прочети още...
16:56 | 31 октомври 2023

Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Машинното гласуване в неделя зависи от Министерството на е-управлението

Разговарям с конституционалиста проф. Пламен Киров. Той е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1985 г. и от следващата година, та досега е преподавател там. От 1995 г. до 2006 г. е бил член и зам.- председател в няколко поредни състава на ЦИК. Бил е конституционен съдия от 2006 до 2015 г., също така и представител на България във Венецианската комисия. Специализирал в Гърция, Малта, Холандия и САЩ. Той е ръководител на единствената катедра по конституционно-правни науки в България към ЮФ на Алма матер.

Прочети още...
16:23 | 31 октомври 2023

Социологът Добромир Живков: Григорова няма да стопи разликата с Терзиев

Трудно преодолима е разликата между Ваня Григорова и Васил Терзиев на втори тур на кметските избори. Въпреки това кандидатурите на двамата първи са успели да постигнат целта си, а именно свалянето на ГЕРБ от управлението на столицата. Около тази теза се обединиха в студиото на предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR политологът Милен Желев и социологът Добромир Живков.

Прочети още...
15:30 | 31 октомври 2023

Свиленски: Ако машините бъдат сертифицирани в срок, вторият тур трябва да се проведе с машинен вот

Ако машините бъдат сертифицирани в срок, вторият тур трябва да се проведе с машинен вот. 

Прочети още...
15:21 | 31 октомври 2023

Борисов: Най-добрият начин да си върнем София е като я загубим. Сега ние ще я спасим от спасителите

От Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обобщи, че местните избори са били наказание за цялата политическа класа.

Прочети още...
15:00 | 31 октомври 2023

Тошко Йорданов: ПП-ДБ унищожиха доверието към машините

Съдът реши, че решението на ЦИК з апървия тур е абсолютно законно, тъй като процедурата не е изпълнена. Второ, псочва, че това може да го направи само министърът, а не зам.-министърът. В момента все още сме в ситуация, в която процедурата не е изпълнена. Ако тя не бъде изпълнена, няма да има машини и на втори тур. Топката не е в ЦИК, а решението е в полето на Министерството ан електронното управление. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, предаде репортер на Novini.bg.

Прочети още...
14:46 | 31 октомври 2023

ПП-ДБ: Председателката на СИК, заснета да подправя бюлетини в с. Малорад, е от нашата квота и ще бъде отстранена

Националният щаб на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ подаде сигнал до Районна прокуратура-Враца и ОДМВР-Враца срещу членовете на секционна комисия 060500005 за злоупотреби в изборния ден от пета секция в Малорад в община Борован, където председателят на комисията, част от квотата на ПП-ДБ в комисията, Моника Йорданова е заснета да подправя бюлетини. Това информираха в съобщение до медиите от обединението.

Прочети още...
14:22 | 31 октомври 2023

Нинова отказа подкрепа от ГЕРБ за Ваня Григорова и отсече: БСП се завръща в местната власт

Имаме избрани 44 кмета на общини на първи тур, което ни прави втора политическа сила след ГЕРБ. На втори тур пък отиваме на 45 балотажа. Това обяви лидерът на БСП на пресконференция в централата на партията Корнелия Нинова, предаде репортер на Novini.bg.

Прочети още...
14:15 | 31 октомври 2023

ЦИК: МЕУ да се задейства незабавно, за да има машинно гласуване в неделя

Днешният брифинг е по повод решенията на Върховния административен съд по административни дела № 10416/2023 г. и № 10429/2023 г., образувани по жалби срещу Решение № 2819-МИ от 27.10.2023 г. на ЦИК.

Прочети още...
13:28 | 31 октомври 2023

Прокуратурата се захвана с дописването на бюлетини във врачанското село Малорад

Районна прокуратура–Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Прочети още...
13:20 | 31 октомври 2023

Пеевски: Решението на ВАС за машинното гласуване не подлежи на коментар

Решението на ВАС по отношение на машинното гласуване не подлежи на коментар, тъй като уважението към решенията на съда е основен демократичен принцип. Това заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Прочети още...
12:49 | 31 октомври 2023

Председателят на БСП-Бургас хвърли оставка

Някой трябва да поеме вината, че не сме спечелили изборите, затова подавам оставка.

Прочети още...
12:44 | 31 октомври 2023

Божидар Божанов: ДАНС прибързано е изпратила подвеждаща справка

ЦИК не обсъдиха по същество риска от снимането на хешкода, а се позоваха на неспазен срок, което е невярно. Впоследствие не прегласуваха решението си. Причината е, че риск няма - няма как снимайки нещо от екран, да се навреди. Заснемането е задължение на МЕУ - така се документира процесът. ДАНС прибързано е изпратила подвеждаща справка. Подходила е непрофесионално, постави под риск доверието в машините.

Прочети още...
12:16 | 31 октомври 2023

Най-дълго управлявалият кмет в България започва 15-и мандат

Кметът с най-дълъг стаж в България – управникът на хасковското село Брягово Делчо Митев, започва своя 15 мандат като селски първенец. На вота миналата неделя издигнатият от коалиция "БСП за България" Митев събра 144 гласа от далите вота си 214 избиратели, които отидоха до урната. Съперникът му Марко Марков от "България на регионите" остана втори с 64 гласа и така Митев спечели още на първи тур с 67,29 процента подкрепа.

Прочети още...
11:48 | 31 октомври 2023

ГЕРБ към опонентите си: Не политизирайте решението на ВАС

ГЕРБ с първи коментар след решението на Върховния административен съд да върне машините за гласуване в изборния процес. От партията на Бойко Борисов призоваха опонентите си да не политизират темата.

Прочети още...
11:37 | 31 октомври 2023

ВМРО-София не подкрепя нито един от двамата кандидати на втория тур

ВМРО - София няма да подкрепи нито един от двамата кандидати за балотажа за кмет на столицата в неделя. 

Прочети още...
11:22 | 31 октомври 2023

Министър Йоловски: Започваме работа по удостоверяване на машините за втория тур на изборите

Във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд от 30 октомври 2023 г., според което „удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление“, министър Александър Йоловски започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023.

Прочети още...
10:48 | 31 октомври 2023

Ето кои партии ще имат представители в Столичния общински съвет

В Столичния общински съвет ще има представители на седем политически сили. Това се съобщава в решение на Общинската комисия в София.

Прочети още...
10:14 | 31 октомври 2023

Киселова: Липсват основания за касиране на изборите. ВАС оставя в сила решението на ЦИК

"Липсват основания за касиране на изборите. ВАС оставя в сила решението на ЦИК по отношение на изборите на 29 октомври".

Прочети още...
09:48 | 31 октомври 2023

Първан Симеонов: Подкрепата на ГЕРБ и "Възраждане" на балотажа могат да решат местните избори

Изборният процес в България е добър - независимо на хартия или на машини. Намирам за изключително нелепо случилото се с машините, сякаш се търсеше повод да се "опраскат". Политици се зомбираха, че машинният вот им краде победите, което е абсолютна глупост. 40 000 гласа е разликата между Григорова и Терзиев, може да се стопи на балотаж. Подкрепата на ГЕРБ и "Възраждане" на балотажа могат да решат местните избори.

Прочети още...
09:06 | 31 октомври 2023

Хиляди бюлетини са невалидни във Врачанско

Хиляди недействителни бюлетини на изборите във Врачанско. В по-малките общини те са между 17 и 27%. Рекордьор е община Борован с 938 невалидни от общо 3491 бюлетини. Там и в Криводол над 25% от гласовете са недействителни. 

Прочети още...
08:39 | 31 октомври 2023

Появи се видео как дописват бюлетини във врачанско село

Появи се видео как членовете на комисията дописват бюлетини във врачанско село Малорад.

Прочети още...
08:21 | 31 октомври 2023

Проф. Красимир Калинов: ЦИК е позволила "осакатяване" на бюлетини

Огромен брой невалидни бюлетини са отчетени на първия тур на местните избори като в някои общини надминават 40% от подадените гласове. Като според членове на общински избирателни комисии част от тях се дължат на преференциите. Правилата на ЦИК обаче позволяват умишлено "осакатяване" на валидни бюлетини, коментира пред "Нова телевизия" бившият член на централната комисия проф. Красимир Калинов.

Прочети още...
07:52 | 31 октомври 2023

Надежда Йорданова: Изборният кодекс има нужда от реформа в много по-мащабен характер

Това, което се случи вчера, с решението на ВАС, е крачка в правилната посока. За съжаление губещ беше българският избирател, който искаше да гласува с машини, но не успя.

Прочети още...
07:04 | 31 октомври 2023

Финални резултати: Вижте кои са новите кметове и къде ще има балотаж

Финални резултати – кандидатът на „Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” Васил Терзиев и Ваня Григорова от Местна коалиция „БСП за България” отиват на балотаж в София. Това показват данните на ЦИК при обработени 100% от протоколите.

Прочети още...
06:34 | 31 октомври 2023

ЦИК: За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да бъде проведена законоустановената процедура

Очакваме министърът на електронното управление да информира Централната избирателна комисия (ЦИК) какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която ЦИК не може да проведе машинно гласуване на втори тур. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с решението на Върховния административен съд (ВАС) от тази вечер, което върна машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември, предаде БТА.

Novini.bg
4292 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2023.11.01 | 01:14

15
Горещи момичета ви очакват на - - - - Meetme.pw

2023.10.31 | 21:19

14
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спе`рма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix
Жестока медийна компания

2023.10.31 | 19:51

13
Срещу Григорова, тя е най достойният кандидат за кмет на София. Тя е истинският демократ, готина, умна и кадърна, независимо от безмилостните нападки срещу нея от страна на медиите на ПП- измамата чрез октоподска мрежа от платени бок луци наречени политолози, социолози и АнаЛизатори.

2023.10.31 | 17:49

6
Сега при толкова доказателства за купен вот и измами ЦИК ще забранили хартиения вот, хахахахаха.

2023.10.31 | 18:47

12
Къде печели герберастията в първи тур, по малки областни градове но с много ОГРОМНИИИИИ МААЛИИ.

2023.10.31 | 17:50

7
Кода, кода де го кода, дайте кода бай тиквун да ви онода, ама де е кода, кода кода, кой ще ви онода и без кода.
Жестока медийна компания

2023.10.31 | 17:56

8
Срещу Григорова, тя е най достойният кандидат за кмет на София. Тя е истинският демократ, готина, умна и кадърна, независимо от безмилостните нападки срещу нея от страна на медиите на ПП - измамата чрез октоподска мрежа от платени бок луци наречени политолози, социолози и АнаЛизатори.

2023.10.31 | 18:46

11
Хахахаха, тея не разбраха ли, че колко по плюят по нея толкова повече надъхват повече да гласуват за нея, хахахаха.
долния малоумник

2023.10.31 | 18:45

10
Ми то няма кореняк софиянци, те отидоха да живеят на село на спокойствие, останаха само селяндур софиянци като теб, та кво да мобилизираш.
Всички селяни от студ град и дошлите

2023.10.31 | 18:16

9
Да живеят в София масова гласуват за ПП- измамата, затова коренните софиянци да се мобилизарат и да гласуват за Григорова.
Ваня Григорова е най

2023.10.31 | 17:48

5
Достойният кандидат за кмет на София. Тя е истинският демократ, готина, умна и кадърна, независимо от безмилостните нападки срещу нея от страна на медиите на ПП- измамата чрез октоподска мрежа от платени бок луци наречени политолози, социолози и АнаЛизатори.
Странна жестока медийна компания

2023.10.31 | 12:47

2
Срещу Григорова. Тя няма нищо общо с комунизма, тя е повече независим отколкото партиен кандидат. Но има страшна медийна компания срещу нея чрез октоподска мрежа от платени бок луци - наречени политолози, социолози и АнаЛизатори.
СОФИЯ Е ПОЗОР

2023.10.31 | 14:29

3
ТИ СИ БОЛЕН ПУТИНОПАТ БЕ. ...., ГРИГОРОВА Е ВЪРЛ ПОЧИТАТЕЛ НА КОМСОМОЛСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ ....ТИП ....НА КОМУНИЗМА ...., НАЛИ Я ЧУ .....

2023.10.31 | 12:44

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини