На вота: Бели бюлетини от печатницата на БНБ

  • 26 февруари 2021 11:10

  • 206
  • 1
На вота: Бели бюлетини от печатницата на БНБ
© Булфото

Хартиените бюлетини за парламентарните избори на 4 април ще са бели. Те ще са изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването. Ще се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, като при необходимост може да се ползват други специализирани печатници. ЦИК ще контролира всички етапи по отпечатването, съхранението и доставката им по места, съобщи БНР.

След като се извърши проверката на всички кандидатски листи районните избирателни комисии ще получат по имейл графичен файл с образец на бюлетините за всеки изборен район. Ще ги разпечатат и присъстващите членове на РИК ще изпишат имената си и ще се подпишат на тези образци, ще отбележат час и дата и на заседание ще одобрят на бюлетината, след което ще започне процесът по отпечатването.

Печатницата на БНБ и всяка печатница-изпълнител трябва да организира дейността като гарантира количество, серийност, поредност на номерацията, автентичност, осигури затворена техническа организационна система, която да гарантира запазване на конфиденциалност.

Предаването на отпечатаните бюлетини ще става на територията на печатницата на БНБ или подизпълнителя под контрола на Министерство на финансите и в присъствието на представители на съответната областна администрация и на двама упълномощени членове на РИК, предложени от различни партии и коалиции.

ЦИК реши печатането на бюлетините за парламентарните избори да с възложи на печатницата на БНБ

Упълномощените представители на съответната РИК и областната администрация ще приемат бюлетините като съпроводят транспортното средство, което ги превозва до съответния областен център.

Бюлетините се съхраняват в определени от областния управител за целта помещения. Дейностите по охрана при транспорт и съхранение ще се извършват от МВР. 

Novini.bg
206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Elizabetha22

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­­и­­­ж­т­­­е­­­ ­­м­­­о­­­я­­т­­­а­­ ­т­и­­й­н­ ­­­п­­­у­­т­­­к­а­­­ ­­-­ ­W­W­­W­­­.­­B­­G­1­­­7­­.­­C­L­­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини