По-строг контрол върху плановете за строежи в центъра на София, предвижда СОС

20 април 2021 15:46

По-строг контрол върху плановете за строежи в центъра на София, предвижда СОС
© Novini.bg
287 0

Комисията по култура в Столичния общински съвет /СОС/ и главният архитект на София имат обща инициатива за по-строг контрол върху плановете за строежи в центъра на града, съобщават от СОС.

Предложението е да се изработи процедура за бързо информиране на общинските съветници и предприемане на действия при инвестиционни намерения в центъра на столицата, в зони на групови недвижими културни ценности и в охранителни зони на единични ценности, които са получили положително становище от Министерството на културата, но намесата би нарушила духа на стара София.

Планът за обновяване на Централната баня е внесен за разглеждане в СОС

До това се стигна след поредния случай, в който институцията, отговорна за опазване на недвижимото културно наследство, е издала положително становище за строеж в близост до сграда - паметник на културата от местно значение в центъра на града. Става дума за къщата на ул. "Ангел Кънчев" 3, в която е живял и творил авторът на химна на България Цветан Радославов.

Инвестиционните намерения са от 2018 г. и мотивираното предложение в двора на имота да бъде направено допълнително ново застрояване е преминало съгласуване с Министерството на културата.

"Фактът, че това има одобрение от министерството, ни връзва ръцете. Нашата задача е да създадем достатъчно законови механизми това да не се случи и да сме достатъчно мотивирани с влезли в сила режими за опазване на тази сграда", е заявил главният архитект на София Здравко Здравков пред комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

Той заедно с кмета на район "Средец" Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко участваха в днешното заседание, за да отговорят на въпроси на общинските съветници, свързани с опасността от намеса в имота на ул. "Ангел Кънчев" 3, информират от СОС.

След среща с кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска е взето решение да се разработят режими за тази зона, които да защитят, както къщата, така и прилежащата среда.

Зам.-кметът Тодор Чобанов е възложил на експертите от Регионалния исторически музей - София да разпишат какви намеси са допустими и това ще даде възможност общината да има законосъобразен отказ за строителство в зоната.

На този етап са постъпили четири негативни становища към инвестиционните намерения, районната администрация също е подготвила такова и всички те ще бъдат внесени в Административния съд - София, е съобщил кметът на "Средец" Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, посочват от СОС.

Мая Йорданова
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини