Гледай на живо

Очаквайте в 18:00 часа: ЦСКА 1948 - Славия и Царско село - Струмска слава

ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК да проверят строежите в "Аркутино" и парк "Росенец"

09 юли 2020 16:59

ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК да проверят строежите в "Аркутино" и парк "Росенец"
© Булфото (архив)
3437 7

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността „Аркутино“ на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството.

Окръжна прокуратура - Бургас разпореди на кмета на Приморско да премахне бариерата за плажа "Аркутино"

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж.

Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи.

Христо Иванов опита да нахлуе в сарая на Доган в "Росенец"

В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията (ЗУТ) и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

Радина Лазарова
3437 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.07.09 | 17:47

3
Голямата работа, че са се сезирали. След като те не са видели този огромен дворец и не са се самосезирали, ясно как ще завърши проверката им. Няма да го бутнат ако това очаквате
MI2

2020.07.10 | 15:40

7
Той не бива да се бута - все па е построен с парите за банковата гаранция на държавата (нали, първо лош кредит от КТБ, после парите покрити от гаранцията). Той трябва да се конфискува, узакони и продаде на търг, а парите да влязат в банковия гаранционен фонд. Те и други неща на "почетния" трябва да му се конфискуват... Да не е заработил случайно парите за ТЕЦ Варна, например?
Пф

2020.07.09 | 19:19

6
След дъжд качулка. Кой разреши да се строи? Сега се сетиха. Дее*ба заспалите институции.
Еврейски боклук

2020.07.09 | 18:21

5
Цирк а ла КАСКЕТ .. Този бетон в Росенец да не би да е от вчера ? На всички ни е ясно как ще завърши тази прове.ркА. С документ че всичко е ок и няма нарушения. Нищо че конст.итуцията е смазана нищо че 3 милиона вече . Какво повече иска про.к.ур.атурата какви още доказателства и установявания иска тя. Всички престъ..пления са на лице само КАСКЕТА СЕ ПРАВИ НА О.щи.пана мома . Боклук комунистически

2020.07.09 | 18:20

4
Бивол - двореца е без акт 16 влади кръстника е прикривал неплащането на имотен данък и такса дмет.
Истината

2020.07.09 | 17:34

2
Всичко е незаконно.. И освен това с поставени лица да се разследват всички... България за българите поругаха и флага ни...
Някой

2020.07.09 | 17:13

1
Ай сега да се обзалагаме дали ще има някакви последствия тази проверка или всичко ще бъде удар в празно пространство. Аз като шоп, верен на шопската максима "око да види и ръка да барне иначе не вервам", залагам на второто.

Добави коментар

Водещи новини