Планът за обновяване на Централната баня е внесен за разглеждане в СОС

  • 20 април 2021 10:09

  • 371
  • 0
Планът за обновяване на Централната баня е внесен за разглеждане в СОС
© Булфото (архив)

Планът за обновяването на Централната минерална баня, разработен от ОП "Софияплан" вече е внесен за разглеждане в Столичния общински съвет. Вносители на доклада са главният архитект Здравко Здравков и общинският съветник Малина Едрева, съобщават от "Софияплан".

Планът се базира върху задълбочената работа на трите екипа - "Софийски терми", "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс" и "Историческа баня", които бяха избрани в рамките на проведената отворена покана за разработване на концепция за развитие на северното и източното крило на Банята.

Тодор Чобанов: От хилядолетия имаме свободен достъп до минералното богатство на София

"Целта на процеса, който стартирахме преди година по възлагане на кмета, е да намерим най-правилното решение за бъдещето на Централната баня. На финала обединихме събраните познания и идеи в ясен и конкретен план за обновяването на ценната сграда. Той е осмислен от различни гледни точки - функции, финанси, ресурси, стопанисване, целеви групи, ползи, устойчивост.

Реализацията на плана ще донесе множество ползи на Столична община - обновена сграда, паметник на културата; нова функция в сърцето на града, притегателна за жителите и гостите на София; възвръщане на минералната вода като един от символите на столицата; възможност за по-здравословен живот и много други", е коментирал директорът на "Софияплан" Любомир Георгиев.

Обновяват източното крило на Централната баня

Планът предвижда неизползваните крила на сградата да се превърнат в балнеоцентър, който да предлага богато разнообразие от термални услуги. Балнеоцентърът може да съжителства успешно с Регионалния исторически музей, като двете части на сградата се допълват. Проектът за обновяване следва да бъде избран с архитектурен конкурс за идеен проект с възможност за международно участие. По този начин ще бъдат осигурени разнообразие от качествени проектни предложения и широка публичност на процеса.

Планът предлага конкурсът да се проведе в две фази. На финала журито да избере три проекта, които да бъдат наградени и откупени от Столична община, информират от "Софияплан".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
371 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини