Гледай на живо

Евро 2020: Словакия - Испания 0:0

Само за месец констатираха 5092 нарушения по строежите в страна

04 януари 2021 13:21

Само за месец констатираха 5092 нарушения по строежите в страна
© Pixabay
273 0

5092 нарушения по строежите в страна са констатирани за един месец от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), след като на 26 ноември 2020 г. Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира изпълнителния директор на ИА ГИТ и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извършат проверка дали на строителните обекти в страната се спазват нормативните изисквания и задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците по строежите.

От тях 3792 нарушения са свързани със здравословните и безопасните условия на труд, става ясно от доклад, предоставен на ВАП от ИА ГИТ.

Най-честите констатирани нарушения са използване на необезопасени скелета, работа без лични предпазни средства, в това число и за падане от високо, както и липса на контрол от ръководните органи за спазването на правилата за безопасност на труда. Съставени са 54 бр. АУАН (акт за установяване на административно нарушение)  на работници, които не са използвали предоставените им средства за защита от наранявания по време на работния процес.

Ето колко строежа са въведени в експлоатация през 2020 година


Съставени са 56 акта за спиране на строително-монтажни действия заради груби нарушения на правилата за осигуряване на безопасни условия на труд и за предотвратяване на вредните последици от тях.

За един месец от ИА ГИТ са направили проверки в 680 строителни обекта и в 997 бр. предприятия. От 5989 работници в посочените обекти, 127 са работили без сключен трудов договор. Съставени са 305 бр. АУАН.  За отстраняване на констатираните нарушения и вредните последици от тях са предприети 4812 бр. принудителни административни мерки. По време на проверките са дадени и 268 устни разпореждания за незабавно отстраняване на нарушения, става ясно още от доклада на ИА ГИТ, предоставен на ВАП.

В един обект е установено, че работи непълнолетно лице и е подаден сигнал до Софийска районна прокуратура, става ясно още от доклада на ИА ГИТ.

Доклад до ВАП е изпратен и от ДНСК. Инспектори от Дирекцията са проверили  6 строителни обекта, за които има данни за инциденти поради неспазване на условията и правилата за безопасност на труда. След инцидентите, при които има петима загинали и са пострадали осем строителни работници, от ДНСК са съставили 6 акта на виновни лица и 5 наказателни постановления в размер на 51 500 лева за неспазване на правилата на безопасност на труда. В доклада е посочено, че към момента на проверките, разпоредени от ВАП, от ДНСК не са установени нови нарушения.

Novini.bg
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини