Лиляна Павлова: Председателството беше кауза, която ни обедини

  • 19 декември 2018 18:04

  • 790
  • 4
Лиляна Павлова: Председателството беше кауза, която ни обедини
© Булфото (архив)

Българското председателство на Съвета на ЕС беше кауза, която ни обедини, а социологическите проучвания го определят като успешно и надпартийно. Това каза министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена пред членовете на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и обществения съвет към комисията. Тя отчете пред депутатите резултатите от изпълнението на програмата на триото Естония-България-Австрия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

От финансова гледна точка Българското председателство може да бъде определено като скромно, каза министър Павлова и посочи, че преките разходи за логистиката на председателството са 62 млн. лева или приблизително 31 млн. евро. За сравнение средствата, които са изразходвали държавите ротационни председатели през последните пет години варират между 42 млн. и 93 млн.евро, съответно за Ирландия и Люксембург, като в тях не влизат ремонти на сграден фонд и инфраструктура.

Тригодишната финансова прогноза и поредицата постановления на правителството в подготвителния период предвиждат бюджет от 166 млн.лева, обясни в отговор на въпрос министър Павлова. От тях спестените са 22 млн.лева.

Министър Павлова посочи основните резултати, които са постигнати по петте общи за триото приоритета – растеж и конкурентоспособност, енергиен пазар, социален стълб, сигурност, Европа като фактор на глобалната сцена. Тя подчерта, че страната ни е затворила най-много досиета, като даде пример с цифровия пазар – от 13 досиета, които сме наследили от Естония, страната ни е затворила 9. 

От дистанцията на шестте месеца, трябва да погледнем обективно към председателството, каза Кристиян Вигенин, председател на парламентарната комисия по европейските въпроси. Той подчерта, че България е подходила амбициозно, а за екипите са приели председателството като кауза, което е и в основата на успеха му. Кристиян Вигенин поздрави министър Павлова за добрата координация и свършената работа. 

Около високата оценка, постигнатите резултати и ефективността на председателството се обединиха всички народни представители и представителите на обществения съвет, участващи в заседанието. 
 

Радина Лазарова
790 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.12.20 | 10:48

4

мамати да е.ба партизанска.

Какво още

2018.12.19 | 23:23

3

ТО свърши Председателството а ТЯ е още Министър?!
И сега ще я правят на измислена специялно за НЕЯ нова"длъжност!- Лишо много лошо управляващи...

ХХХХХХХ

2018.12.19 | 18:51

2

ЛАПСУС.
ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НЕ НИ ОБЕДИНИ . ОБИДИ НИ.
Тая юрдечка говори по същия начин като Тиквата и Пъпеша. Лъжи от сутрин до здрач. Никой нищо не казва за пробива на системата за сигурност в Японския, където са отседнали еврочиновниците. Били са подслушвани. Факт.

2018.12.19 | 18:24

1

дрън , дрън

Добави коментар

Водещи новини