МС одобри отчета на Програмата за българското европредседателство

  • 11 юли 2018 12:46

  • 839
  • 0
МС одобри отчета на Програмата за българското европредседателство
© Novini.bg

Министерският съвет прие отчета на Програмата на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз (1 януари - 30 юни 2018 г.), съобщиха от правителствената пресслужба.

В отчета на Програмата е предоставена информация относно изпълнението на заложените приоритетни теми и досиета и степента на реализиране на целите, които страната ни си постави по тях във всеки от форматите на Съвета на Европейския съюз.

По време на Председателството в България бяха проведени 284 събития, в т.ч. 12 неформални Съвета на министрите и 5 събития във формат Парламентарно измерение, на които взеха участие повече от 36 000 делегати, повече от 4 700 журналисти, и близо 150 доброволци. На министерско ниво се проведоха 11 конференции и събития.

В Брюксел и Люксембург бяха проведени 48 заседания на Съвета на ЕС; 30 заседания на КОРЕПЕР 1; 32 заседания на КОРЕПЕР 2 и 12 заседания на КОРЕПЕР 2 - по чл. 50. Беше проведено и едно събитие от парламентарното измерение на Председателството. Българските представители председателстваха 1 524 заседания на работни групи (в т.ч. 27 проведени триалога в Съвета). Бяха проведени 163 триалога (103 в рамките на КОРЕПЕР 1 и 60 в рамките на КОРЕПЕР 2).

Броят на финализираните досиета чрез постигане на политическо съгласие между Съвета, Европейската комисия и Европейския парламент, на постигнатите общи подходи, на приетите Препоръки, Заключения на Съвета на ЕС и на Председателството поставя Българското председателство сред най-успешните председателства на Съвета на ЕС, по време на което българските представители работиха за приемането на балансирани решения с цел запазване на единството между държавите-членки и изпълнение на стратегическите приоритети на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини