Комисарите Мария Габриел и Тибор Наврачич приканват министрите на образованието да включат всички училища в Европейската седмица на кодирането 2018

  • 25 май 2018 21:18

  • 9981
  • 2
Комисарите Мария Габриел и Тибор Наврачич приканват министрите на образованието да включат всички училища в Европейската седмица на кодирането 2018
©

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова и еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич изпратиха съвместно писмо до министрите на държавите членки по образование с призив да включат всички основни и средни училища в Европейската седмица на кодирането, която ще се проведе от 6 до 21 октомври.

Целта на специализираната седмица е да покаже на мотивирани млади хора как да създават приложения, да програмират робот или да се научат да правят нещо, за което са мечтали.

Амбицията на българския комисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е Европейската седмица на програмирането да обхване 50% от училищата в държавите членки до 2020 г.  Ето защо тя беше инициатор на идеята да изпратят писмо заедно с комисар Наврачич до всички министри по образованието, в което подчертават необходимостта от подобряване на цифровите умения на европейците от ранна ученическа възраст.

В писмото си двамата комисари отбелязват, че цифровата трансформация носи важни икономически и социални ползи за обществото и всички граждани на Европа ще трябва да развият подходящи цифрови умения, които да подпомогнат развитието им в един все по-дигитален свят.  За тази цел е нужно европейските системи за образование и обучение да отговарят на новите реалности и да се адаптират към бързите промени. Според Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова и Тибор Наврачич, включването на възможно най-голям брой училища в Европейската седмица на кодирането би допринесло много за реализирането на тази цел, като предоставя безплатни материали за учители на всички европейски езици на уебсайта си и предлага инструмент за самооценка Selfie, който показва цифровата готовност на училищата.

През 2017 г. в Европейската седмица на кодирането се включиха 1,2 милиона души, от които впечатляващите 46% бяха момичета или жени.

Последвайте канала на

Novini.bg
9981 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Глупости

2018.05.26 | 01:13

2
Цялата работа е че от фирмите искат да направят така , че да наемат хора за без пари, цоца се и държавата като хрантути разни обучители и школите печелят пре доволно с лъжата ит перспектива
Глупости

2018.05.26 | 01:11

1
Не се връзвайте на лъжите за ИТ бъдеще hr съм и за едно работно място за човек туко що прохождащ, идват 200 автобиографии от знайни и незнайни курсове карали и излъгали ги колко е перспективно.

Добави коментар

Водещи новини