Мария Габриел: Договорихме нови по-модерни и справедливи правила за аудиовизуалния сектор в Европа

  • 07 юни 2018 14:22

  • 702
  • 0
Мария Габриел: Договорихме нови по-модерни и справедливи правила за аудиовизуалния сектор в Европа
© Булфото (архив)

Късно снощи приключиха преговорите между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета по ревизията на директивата за аудиовизуалните медийни услуги. Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, отговаряща по темата, обясни, че с последните решени технически проблеми преговорите приключват успешно, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Настоящите правила съществуват от края на 1980 г. и са преразглеждани няколко пъти оттогава, за да се приспособят към непрекъснатата трансформация на сектора, по-специално чрез неговата цифровизация и разработването на нови средства за достъп до аудиовизуално съдържание.

Промените в директивата са многобройни и включват:

- Разширяване на някои разпоредби към платформите за видео по заявка. Например, Facebook и Youtubе ще трябва да въведат мерки за защита на непълнолетните от вредно съдържание или да предпазят широката общественост от подбуждане към насилие или омраза

- По същия начин защитата на непълнолетните е увеличена за програмите на телевизионните оператори и платформите за видео по заявка.

- Правилата за реклама са засилени с цел да се защитят децата от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, например за храни с високо съдържание на мазнини, сол / натрий или захари. Рекламата на тютюн остава забранена във всички видове медии. Държавите-членки имат свободата да прилагат по-строги правила, забраняващи рекламирането на алкохол.

"Европейската култура също печели, тъй като телевизионните оператори ще продължат да бъдат задължени да излъчват европейски произведения в поне  50% от зрителското време (включително национално съдържание). Услугите "Видео по заявка" ще трябва да гарантират дял от най-малко 30% от европейското съдържание в своите каталози и да осигурят добра видимост на европейското съдържание в своите оферти", коментира българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова

След официалното потвърждаване от Съвета и гласуването в пленарна зала на Европейския парламент, новите правила ще трябва да бъдат транспонирани в националното законодателство на държавите членки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини