Нови правила за финансиране на европейските партии

Европейските политически партии и фондации ще се финансират по нови правила, които осигуряват повече прозрачност и рационално изразходване на средства. Досието бе приоритет в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, тъй като през следващата година предстоят избори за Европейски парламент.

Законодателният акт бе подписан от министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена и Антонио Таяни Антонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент, председател на Европейския парламент, на 3 май в Брюксел.

Промените гарантират, че средства ще се отпускат на партии, които имат програма, съответстваща на потребностите и интересите на европейските граждани. По този начин ще бъдат по-ясни и видими връзките между националните и европейските партии. Например политическите формации в държавите членки ще трябват да показват на своите уебсайтове логото и програмата на съответната европейска партия.

Съществена промяна е, че финансирането ще бъде по-пропорционално на изборните резултати. Фиксираната сума, която всяка партия получава от бюджета на ЕС, ще бъде намалена от 15% на 10%. По този начин по-голям дял ще се разпределя според броя на членовете на европарламента от всяка партия.

Регламентът определя и по-строги изисквания за формиране на партия като вече физически лица няма да имат право да създават такава, а едновременното членуване в различни формации ще бъде забранено.

Новите правила позволяват в определени случаи възстановяването на пари от физически лица, отговорни за злоупотреби със средства от ЕС. Заличаването на регистрацията на партии, които са представили фалшива информация, също ще стане по-опростено и по-бързо.
Промяната на правилата бе наложителна, за да не се допускат злоупотреби като например спонсорирани формации с единствена цел да получават финансиране, което на практика създава псевдопартии или т.нар. „частни клубове“. Финансирането за текущата финансова година няма да бъде засегнато. За да получат средства от ЕС през 2019 г. обаче, партиите и фондациите ще трябва да спазват новите правила.
 

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Европредседателство 2018

още

Анкета

В кои области Българското председателство на Съвета на ЕС бележи реални успехи до момента?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?