Даниела Дариткова: Реформата в здравеопазването трябва да се гради на ясна визия с дългосрочни цели

  • 09 март 2017 15:07

  • 2922
  • 2
Даниела Дариткова: Реформата в здравеопазването трябва да се гради на ясна визия с дългосрочни цели
© Facebook

Реформата в здравеопазването трябва да се гради на ясна визия с дългосрочни цели. Смяната на правителствата и реваншизмът не са полезни за системата на здравеопазването. Това каза д-р Даниела Дариткова, която е кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ, по време на кръгла маса за здравеопазването във Варна.

Дариткова посочи, че здравеопазването е важно не само като развитие на икономиката и възможността за създаване на продукт, но и за изграждането на здраво младо поколение, което да гарантира своето участие в икономическия живот на страната. „Здравните системи трябва да бъдат реформирани така, че от една страна да отговарят на предизвикателствата на здравното обслужване на населението, от друга страна и на икономическите предизвикателства“, добави д-р Дариткова.

Реформирането на здравната система се оказва сериозен проблем за повечето правителства, посочи тя. „Проблемите в сектора категорично трябва да търсят своето по-бързо решение и на базата на натрупания опит ние предлагаме няколко приоритета, които смятаме, че е възможно да бъдат реализират в рамките на един мандат. Нашето убеждение е, че реформата в здравеопазването трябва да се гради на ясна визия с дългосрочни цели и обикновено един мандат не е достатъчен“, коментира д-р Дариткова.

Според нея трябва да се разработи ясна визия за развитие на сектора с последователен план, който трябва да намери своя експертен, обществен консенсус, както и надпартиен консенсус, за да може националните здравни стратегии, които се приемат няколко пъти в парламента на България, да не останат само разписани. Д-р Даниела Дариткова посочи, че за достъпно, ефективно и качествено образование ГЕРБ гарантира изграждането на интегрирана национална здравно-информационна система, реформирана Спешна помощ – ресурсно и кадрово обезпечена, фокус върху профилактиката превенцията и промоцията на здравето, както и стабилизиране и развитие на здравноосигурителния модел и поетапна демонополизация на НЗОК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2922 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
борислава

2017.03.12 | 19:59

2
Ами като натрупахте опит,защо позволихте Москов да съсипе здравеопазването,заради това да сте на власт си затваряхте очите,как се унижават пациентите,по селата как измират хората,защото нямат лекари,КЪДЕ БЯХТЕ"

2017.03.10 | 08:37

1
ама верно ли ? като развалена грамофона плоча , повтаря без край а мисъл няма

Добави коментар

Водещи новини