Огнян Минчев: Общо е снижено качеството на изборния процес в България (видео)

  • 04 ноември 2015 15:28

  • 1377
  • 0
Огнян Минчев: Общо е снижено качеството на изборния процес в България (видео)
© Булфото

Общо е снижено качеството на изборния процес в България, влошена е средата на произвеждане на избори. Това мнение изрази днес на пресконференция Огнян Минчев - председател на УС на асоциацията "Прозрачност без граници", при представянето на анализ на местните избори.

Според Минчев има сериозно влошаване в тенденциите за наблюдение на контролирания, купения вот, на манипулацията на избирателите и на упражняването на административен ресурс с цел постигане на определени изборни резултати. По думите на политолога откакто от 2009 г. насам "Прозрачност без граници" наблюдава изборите, тези явления непрекъснато се увеличават въпреки уверенията на политическите институции, че ще ги ограничават. Минчев отбеляза, че представителността на изборите, отразяващи волята на гражданите, за това кой и как да управлява страната, непрекъснато ерозира.

През 90-те години, при по-млада и по-неопитна демократична система, представителността на волята на гражданите беше много по-висока, отколкото е представителността на днешната политическата система, която се конституира и възпроизвежда чрез изборите, посочи Минчев. Според него голямата причина за това не е просто във влошаването на механизмите и на инструментите, по които се произвеждат изборите. Причината е в едно сериозно изместване на политическия процес, пряко засягащ изборите, от системни опити да бъдат убедени гражданите да подкрепят определена политическа програма към системни опити те да бъдат накарани, купени и насочени към упражняването на своя глас в полза на определена политическа алтернатива. Все повече и повече гласоподаването се превръща в един обикновен пазар, посочи Минчев, цитиран от БТА.

Според него концентрацията на властта в една партия - ГЕРБ, е резултат и от обстоятелството, че има много силна ерозия на всички останали партии с изключение на Реформаторския блок, НФСБ и ВМРО, които на тези избори показаха едни леко по-добри резултати от очакваното. Именно ерозията на тези основни политически сили доведе до свръхконцентрация на ресурси в общинската власт в ръцете на ГЕРБ, което ще допринесе за изграждане на пирамидата на властта на ГЕРБ в една система, която може да се окаже латентно-авторитарна, отбеляза Минчев. "Не казвам, че в България има авторитаризъм и че ГЕРБ целенасочено налага авторитарно управление, а че ако продължи концентрирането на властови ресурси в ръцете на една партия поради отпадането на доверието на гражданите към повечето други партии, то това се явява една естествена тенденция за развитие на авторитарен уклон и авторитарни инструменти за управление. Това е нещо, което може да бъде предотвратено с усилията на всички граждани в България, посочи още Огнян Минчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини