Втори тур на местния вот

  • 01 ноември 2015 06:49

  • 1548
  • 0
Втори тур на местния вот
© Булфото

Днес у нас ще се проведе втори тур на изборите за местни органи на властта. Гласува се от 6 до 19 часа или най-късно до 20 часа. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции могат да се съобщават най-рано в 19 часа. Крайният срок за обявяване на резултатите от втория тур е 3 ноември.

Регистрирани за участие в първия тур на местните избори бяха общо 71 партии и 3 коалиции. Кметове на кметство се избираха в 3192 селища, като в 415 кметства имаше само по един кандидат.

За произвеждането на втори тур са подготвени и отпечатани нови бюлетини и е създадена нова организация за избори за 24 кметове на райони /16 от които в София/, за кметове на 14 областни града, на 133 кметове на общини и 980 кметове на кметства.

Изборите бяха много тежки, най-сложните провеждани досега, бе оценката за първия тур както от страна на Обществения съвет към ЦИК, така и на наблюдатели и анализатори. Много и различни фактори доведоха до проблеми при отчитане на преференциите и предаване на протоколите. Цялостен анализ след приключване на втория тур на изборите ще подпомогне да се приемат решения, които да не допускат в бъдеще наблюдаваните проблеми, посочиха те.

И за втория тур важи приетото от ЦИК примерно сгъване на бюлетините, но всеки избирател може да сгъне бюлетината по свой начин, като след гласуване трябва да се вижда фабричният номер на бюлетината и този номер да може да се откъсне.

Общият брой на действителните гласове на проведения на 25 октомври референдум е 2 587 593. На въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите" с "Да" са отговорили 1 883 411 души, а с "Не"- 704 182-ма, съобщи в петък ЦИК.

Числеността на ОИК в София според Избирателния кодекс е от 19 члена. Заради проблемите, които имаше там с приемането на изборните книжа при първия тур, ЦИК осигури допълнително 136 технически сътрудници. ЦИК е подготвила и методически указания за подобряване работа на столичната ОИК.

Председателят на столичната Общинска избирателна комисия Диляна Цвяткова Иванова подаде в петък оставка и на нейно място, с номинация на партия ГЕРБ, беше назначена Полина Витанова, юрист, досегашен член на ОИК - София.

ЦИК излезе с решение при произвеждане на втори тур на избори за кметове на общини, райони и кметства да се използват протоколите от първия тур, като имената и номерата на кандидатите, които не са допуснати на втори тур, се зачертават.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини