Константин Пенчев: Върнете правото на глас на неправомерно попадналите в забранителния списък

  • 27 октомври 2011 14:10

  • 988
  • 0
Константин Пенчев: Върнете правото на глас на неправомерно попадналите в забранителния списък
© Булфото

Омбудсманът препоръчва на членовете на Централната избирателна комисия да се вслушат в гласа на българското общество и да вземат решение, с което да възстановят правото на глас на хората, попаднали неправомерно в "забранителния списък", съобразявайки се с направените от неправителствения сектор предложения за преодоляване на допуснатите от държавните институции грешки.

Това е записано в писмо на обмудсмана на България Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет до председателя на Централната избирателна комисия, разпространено от Роза Георгиева, началник на кабинета на омбудсмана.

Писмото е по повод на постъпила в институцията на омбудсмана на България жалба от гражданин, който не е бил допуснат да упражни активното си избирателно право в първия тур на местните избори 2011 г., тъй като е попаднал в т. нар. "забранителен списък", въпреки че от 2008 г. живее непрекъснато в страната, както и заради цитирани в медиите данни на представители на няколко институции за заличени от избирателните списъци българи.

Омбудсманът изразява притесненията си от вероятността и на предстоящия втори тур на местните избори да бъдат лишени да упражнят конституционното си активно избирателно право български граждани, които отговарят на условията, регламентирани в Изборния кодекс, но са попаднали, заради грешки на администрацията, в т. нар. "забранителен списък".

Той напомня, че представители на неправителствения сектор вече са предложили практични и адекватни варианти за преодоляване на грешките. Едно от предложенията е да се обявят публично имената на хората, попаднали в "забранителния списък", които според данните на институциите нямат настоящ адрес в България. Друго предложение е хората, неправомерно изключени от избирателните списъци, да могат да вземат удостоверения от службите на ГРАО, че имат настоящ адрес в България повече от четири месеца преди произвеждането на изборите за местна власт, като за целта службите на ГРАО да работят и в събота и неделя.

Тези удостоверения да се приемат от секционните избирателни комисии като доказателство, че хората отговарят на изискванията за уседналост, да се дописват в списъците за гласуване и да получат възможност да упражнят правото си на глас.

Последвайте канала на

БТА
988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини