2000 души в Несебър лишени от право на глас

  • 26 октомври 2011 13:02

  • 936
  • 0
2000 души в Несебър лишени от право на глас
©

Рекорден брой от около 2000 души в община Несебър не са успели да упражнят конституционното си право на глас. Това са резултатите от първоначалните проучвания на независими наблюдатели на вота на първия тур на местните и президентски избори. Какви са причините тепърва ще се изяснява.

Според Благой Филипов, председател на партия МОРЕ в някои населени места, като Тънково и Влас 50% от желаещите да гласуват не са успели. Хората са чакали на многолюдни опашки с часове, много от тях не са издържали да стоят прави. В Обзор около 200 души не са пуснали своя вот поради липса на време в изборния ден. Хората от половината секции в Несебър и две секции в Равда са били върнати. Най-скандалното са данни на очевидци, как в много секции, членове на комисии и застъпници са събрали личните карти на чакащите на опашка хора. В края на изборния ден, малко преди да затворят секциите, определени имена са били целево викани от комисиите да гласуват, а останалите са били връщани. За всички констатирани случаи има подадени жалби до ОИК, до ЦИК и до МВР. Засега отговор по нито една от жалбите не е даден.

Известно е, че зад ГЕРБ в Несебър стои един от олигарсите на страната Чавдар /Чочо/ Александров. Отдавна са ясни и неговите апетити към узурпиране на местната власт. Александров е обсебил също структурите на АТАКА и НДСВ и използва техните квоти за налагане на свои хора в ОИК и СИК. Наред с компроматната война срещу основния си опонент Николай ДимитровНиколай Димитров Николай Кирилов Димитров е роден на 11.05.1965 г. Първите 7 години от ученическия си живот прекарва в, олигархът е успял да внедри във всички избирателни секици свои роднини, приближени и зависими от него хора. Девет от общо 17-те членове на Общинската избирателна комисия /ОИК/ са назначени от Александров - братовчеди, съдружници и съпартийци от частната му партия ДЕЛА. Всички секционни избирателни комисии са контролирани изцяло от него. Колективни жалби и декларации срещу тази порочна практика са пуснати до ЦИК и институциите от 10 политически сили и формации.

Опитите за контролиран вот са много силни. Електоратът на Александров и Терзиев е бил призован да гласува преди обед на 23-ти, след което е започнало ходенето по мъките в секциите и хората са оставени да висят с часове на безкрайни опашки. Средно е изчислено, че един гласоподавател в Несебър е минавал за 20 мин, което е абсурдно време и прави изключително трудно всички да упражнят правото си на глас. Възможно е това да опорочи вота, притеснени са партиите и коалициите, които са протестирали. По време на изборния ден те са засипали с писмени и устни жалби за нарушения ОИК, ЦИК и полицията. От ОИК са затваряли телефона, с обяснението, че проблеми по секциите с гласуването няма.

Известно, че следствените органи работят по сигнал за търговия с гласове. Несебър е единствената община в региона, където бе доказано купуване на гласове на миналите избори в полза на партия ДЕЛА и нейния лидер Атанас Терзиев. Нееднократно медиите в България бяха алармирани за организирана от Александров, „черен ПР” срещу политически опоненти. Тези репортажи по определени телевизии и с едни и същи журналисти продължават и сега. Една обстойна и обективна проверка може много лесно да докаже тяхната нагласеност, умишленост и това как те служат изцяло за манипулиране на общественото мнение.

Независимо от безпрецедентните затруднения и пречки, 72% от имащите право на глас в Несебър излязоха да дадат своя глас. „Това означава, че тук има гражданско общество, което милее за бъдещето на своя град и иска само да решава съдбата си”, коментира независимият кандидат Николай ДимитровНиколай Димитров Николай Кирилов Димитров е роден на 11.05.1965 г. Първите 7 години от ученическия си живот прекарва в.

Последвайте канала на

Novini.bg
936 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини