Единственият, който не беше „Срещу”

  • 16 октомври 2011 13:10

  • 3877
  • 20
Единственият, който не беше „Срещу”
©

Калфин ме изненада. Изненада ме със спокойствие и прагматизъм. С мъжество не ме изненада, защото това е даденост. Безспорно в политиката е трудно да се изправиш сам срещу всички в ситуация за която се предполага/ съдейки по официалните информации/ че не е  съвсем популярно да го направиш. Защото се иска „пипе”, както е казал народът. И защото ти е необходим кураж, а не въздух.

Гледах го много внимателно и на втория дебат. За разлика от първия сега около Калфин кънтеше заградителен огън. Огън запален от клишетата на неговите опоненти, които говорейки за „визията си за бъдещето”, постоянно си служеха с примери от минало време.

Дъвкани и предъвкани, но все пак – минали неща. По отношение на настоящето пък и на бъдещето – пак не чух нищо конкретно нито от Плевнелиев, нито от Кунева.

И докато абсолютно примитивно Плевнелиев превръщаше дебата в повече от скучно занимание, заради огромния водопад от клишета в който се къпеше, то Кунева беше тази, която се включи в играта. За разлика от бившия министър, нейните думи бяха дълбоко премислени. Дамата се яви с много ясна стратегия, макар и седнала най-малко на два стола: хем НДСВ, хем не, хем минала през Тройната коалиция – хем не!

В политиката този похват е известен и често се прилага. За разлика от Плевнелиев Кунева го направи с мярка. Което я превръща в достоен съперник и достоен играч. С известното и съвсем немаловажно уточнение, че през целия дебат тя продължаваше да седи на нейните си няколко стола едновременно: и на този на НДСВ, и на този на Тройната коалиция и на другия, наречен „гражданско движение издигнало кандидатурата й...” Нищо, че там сред това „движение” разпознахме доста млади лица, които без време си отидоха в нафталина... Защото за много от тях беше характерен един доста познат прийом от някогашното ни минало, наречен „мишкуване”.

Мишкуването се изразява в това да „изпълзяваш...”, когато се очаква твоята ракета – носител да бъде споходена от победа  и обратното – да се спотаиш и скриеш надълбоко, ако евентуално се очертае ракетата – носител да падне.

Примери – много, но човек вече доста  трябва да се напъне, за да си спомни имената на някогашните „жълти” министри, които се появиха около Кунева в датата на промоцията на нейната кандидатура... Иначе около нея гравитира и един мъж с изключително интелигентно излъчване, безпорно добре възпитан, но на който обаче дори и сега ми е трудно да си спомня името.

За разлика от Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в, да речем. За който в пълна сила важи максимата: Човек до даден момент работи с името си, в един момент – името му започва да работи за него...”  Вселенски закон, азбучна истина – има ли нужда от коментар тази максима?

Впрочем, точно тази двойка направи дебата интересен – и заради появите на живо чувство и искрено раздразнение на моменти от разни недомислици и глупости, допуснати от организаторите, пък и най-вече заради наличието на ЕМОЦИЯ! Защото в нормалните държави кандидатите за този пост не влизат в домовете и сърцата на „електората” крещейки, или обратното – мумифицирани и потънали в грим, подобно на двойката на ГЕРБ.

А противно на масово налаганите данни от пряко обвързаните с правителството социологически агенции, логичният извод след сношния дебат е, че единствено Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска беше истински, беше себе си, показа дух и съзнание. Не се притесни да понесе негативи, макар и лансирани с популистки подбуди от неговите опоненти.  Усмихваше се  и беше искрен.


Калин Каменов

Последвайте канала на

3877 20

Коментари 20

Добави коментар
Jimo

2011.10.17 | 22:56

20
Верно ... от самолет се вижда, че е платена ... Няма да се научат никога ... Аз знам как да напиша хубава статия, ако искам да разхваля някой, без да проличи, че е тендинциозна, ама няма да им давам идеи ...
Даниела Петкова

2011.10.17 | 21:25

19
Наистина Ивайло Калфин се представи най-добре. От него лъха увереност, компетентен е, вдъхва уважение. Освен това е толерантен - прояви завидно спокойствие към научените наизуст клишета на Плевенлиев, който очевидно е едно политическо недоносче. Не отговори на повечето въпроси, дори не можа да посочи какво харесва в политиката на Стамболов. Калфин е с много класи над него.
джъдж

2011.10.17 | 18:48

12
Г-жо Петкова , а на Вас какво Ви харесва в политиката на Стамболов ?
надежда

2011.10.17 | 21:24

18
Ето един малък пример за една от корупционните сделки на днешното провителство : "В НАЧАЛОТО НА 2011 ГОДИНА ИЗБУХНА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СКАНДАЛ ОТ НАЧАЛОТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ. РАЗГОВОРИТЕ НА БОРИСОВ С ЦЕЦО БИРАТА, НА КОИТО СЕ ЧУВА ЯСНО КАК БОРИСОВ ЗАКРИЛЯ ОТ РЕВИЗИЯ БИРЕНАТА ФАБРИКА. ПРЕДИ ТОВА ШЕФА НА МИТНИЦИТЕ ТАНОВ СЕ ОПЛАКВАШЕ,ЧЕ ЦВЕТАНОВ ЗАКРИЛЯ ФИРМИ КОНТРАБАНДИРАЩИ ГОРИВА,А МАЛКО ПО-КЪСНО,ЧЕ СЪЩИЯТ ПРИТЕЖАВА ШЕСТ АПАРТАМЕНТА И ЕДНА ВИЛА НА ОБЩА СТОЙНОСТ ПОЧТИ ДВА МИЛИОНА ЛЕВА. ЦВЕТАНОВ ОБЯСНИ БОГАТСТВОТО СИ СЪС СПЕСТОВНОСТТА НА РОДИТЕЛИТЕ НА ЖЕНА СИ, КОИТО СА ПЕНСИОНЕРИ И ВЗИМАТ СРЕДНО ПО 230 ЛЕВА ПЕНСИИ, И С ТОВА,ЧЕ Е ДАВАЛ КОНСУЛТАЦИИ НА ФИРМИ,НО НЕ СТАНА ЯСНО ЗА КАКВО И КОЛКО ПАРИ. В ПОСЛЕДНИЯ РАЗГОВОР СЕ РАЗБРА,ЧЕ ФИДОСОВА ОКАЗВАШЕ НАТИСК, ЗА ДА УРЕДИ СВОЙ ЧОВЕК НА МИТНИЦИТЕ. ВСИЧКО ТОВА БЕШЕ ОБЯСНЕНО С МАНИПУЛИРАНИ ЗАПИСИ, ВЪПРЕКИ,ЧЕ ФРЕНСКАТА ЗВУКОЗАПИСНА АКРЕДИТИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ “ЛИПСАДОН” ДОКАЗА, ЧЕ СА АВТЕНТИЧНИ. " Кажете ми - нормално ли е за 2 години корупцията, кражбите и мизерията да се покачи като за 20 години ?!

2011.10.17 | 18:50

17
Много ми е интересно едно нещо - днес най-обичаният политик - Стамболов, е бил най-мразеният човек в цяла България, когато управлява. Това е най-дивият тиранин и сатрап в българската история, "достойно" конкуриращ си с Александър Цанков.
Петя

2011.10.17 | 18:49

16
Не знам вече кой здравомислещ човек ще даде гласа си за ГЕРБ ! Снощи Плевнелиев само затвърди неувереността си и некомпетентността си ! Калфин и Кунева така го притиснаха по едно време, че даже и г-жа Попова не можа да му помогне !
Необичащ

2011.10.17 | 18:49

15
По националното радио върви реклама от един много срамежлив човек . Къде ли е бил последните двадесетина години ????? Май го видях на някакъв дебат за нещо си ???
Асен

2011.10.17 | 00:37

6
Когато говори Калфин ти става ясно,че познава темата в дълбочина и има отношение към нея. Интересува го как живеят хората, иска държавата да има печеливша стратегия за развитие на икономиката, иска хората активно да участват при взимането на важни за тях решения.Кунева е речовита, емоционална. Не говори глупости и клишета, като Плевнелиев, но не представя визия за развитието на България. Бяга от определението "социален" президент, но по конституция държавата ни е социална.Единствено Калфин заяви, че ще работи, съгласно конституцията за повече социална държава.

2011.10.17 | 18:49

14
От Калфин може и да става нещо,но от този ,който продаде киноцентъра Бояна за без пари???.....пази ни боже от такъв...истински артист!!!
ха ха

2011.10.17 | 00:37

5
Асен4оооооо, и ти ли "заработваш" моето мом4е, като Дани и Калин4о?Ма прави го по-интелигентно някак си - това пасквил4е е съшито с 4ервени конци-ли4и отдале4!Но щом статията ти харесва- забрави, явно толкова си можеш :):):)
Шаро

2011.10.17 | 00:36

4
То не е само да го говориш докато те изберат.Нали бяха на власт,какво направиха,защо само крадоха??Съюзиха се с ДПС и НДСВ за да не изгубят последния шанс за облагодетелстване и кражби.А тогава бяха готови да се съюзят и с дявола заради кокала!!!
Йуй

2011.10.17 | 18:49

13
Какво ревеш бе Калине. Бойко си е ВАШ/бкп и дс/ Проект. Направихте всичките ВАШИ. Който и да избере Българина все е ВАШ.
ЦАР КИРО

2011.10.17 | 18:48

11
КАЛИНЧО КАМЕНОВ ВИ БУДАЛКА! ИЗБОР МЕЖДУ ТРИ КОМУНИСТЧЕТА! ТЕ ТОВА Е ИЗБОР,НАЛИ!!!!!
джъдж

2011.10.17 | 18:48

10
Г-н Каменов ,колко Ви платиха за "поръчката" - надявам се да си е заслужавало ,защото по необективен и пристрастен материал за вчерашния дебат не бях чел.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини