Калфин: Инвеститори напускат България

  • 12 октомври 2011 18:15

  • 919
  • 0
Калфин: Инвеститори напускат България
© Булфото

С правомощията, с които разполага, президентът може да накара държавните институции да предприемат четири вида мерки, които да гарантират благоприятен бизнесклимат в страната.

Това каза кандидатът на БСП за президент Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска на срещата с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Първата мярка е смяна на сегашния модел на финансиране на университетите".

"Водещият критерий не трябва да бъде броят студенти, а постигнатите от тях резултати – колко бързо се реализират професионално възпитаниците на ВУЗ-овете, броят и качеството на научните публикации на преподавателите, връзката между университетите и бизнеса”, счита Калфин.

Освен това държавата трябва да повлияе на структурата на икономиката. Това може да стане като стимулира високите технологии, възобновяемите източници, енергоспестяващите производства, както е в развитите европейски страни. При другия модел икономиката се развива на чисто пазарен принцип, при който „зелените” технологии нямат големи шансове.

Третата мярка е стимулирането на инвестициите – чуждестранни и български.

„Сегашният отлив на чуждестранни инвестиции от България не се дължи само на икономическата криза”, каза Калфин като припомни неотдавнашния доклад на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Той наблегна и на факта, че инвеститори напускат България и предпочитат по-добрите условия в Румъния и Сърбия.

В същото време кандидатът на БСП за президент е убеден, че правителството на ГЕРБ трябва да започне да гледа на еврофондовете не като заместващи, а като на допълващи националните политики в икономическата и социалната област.

Последвайте канала на

919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини