НДСВ: ГЕРБ опорочава предизборната кампания

  • 09 октомври 2011 15:48

  • 1557
  • 0
НДСВ: ГЕРБ опорочава предизборната кампания
©

Опорочена е изборната кампания и ГЕРБ се опитва да подмени Изборния кодекс с Административнопроцесуалния кодекс. С развитието на случая „Аврен" става все по-ясно намерението та ГЕРБ да нарушава едновременно Конституцията и кодекса само и само да спечели служебно изборите, заяви Олимпи Кътев, секретар на НДСВ.

Преди дни в Аврен избухна гражданско неподчинение заради опита на ГЕРБ да елиминира служебно силния кандидат на коалицията Красимир Тодоров.

Думите на Кътев получиха подкрепа от Обединените земеделци и от Българската социалдемокрация, партии, участващи в местната коалиция в Аврен „За нашето бъдеще".

Жалба на кандидата на ГЕРБ до ЦИК срещу мними нарушения на вече направената напълно законно регистрация на Тодоров и листата му не получи подкрепа от квалифицирано мнозинство на ЦИК и регистрацията на Тодоров остана. Аврен обаче е богата община, близо до морето, а позициите на ГЕРБ са слаби и ще изгубят кметското място, освен ако не го получат служебно, коментира представителят на местна коалиция в Аврен Галина Янева. На всичко отгоре кандидатът на ГЕРБ за Аврен използва свои роднински връзки във Върховния административен съд и въпреки, че жалби по изборния кодекс са в компетенциите само на ЦИК, той успява да вкара жалбата си във ВАС.

Само за няколко часа в рамките на едно денонощие ВАС успява да изпрати определение до Софийския административен съд, а то от своя страна да даде указание на ЦИК да използва просто мнозинство при решаване на казуса. Кой казва, че съдът не работи - коментираха от НДСВ.

Ако този случай се развие така, че ЦИК да използва общите административни практики по Административнопроцесуалния кодекс вместо специалния Изборен кодекс, това може да се превърне от прецедент в обичайна машина за налагане интереса на мнозинството в ЦИК, където ГЕРБ и Атака гласуват в абсолютен синхрон и имат просто мнозинство. 22 години ЦИК решава с две трети мнозинство и какви ли не партии са имали прости мнозинства в комисията, но такова потъпкване на правата и законите не е имало, каза още Кътев.

Ще прибегнем до бързи политически консултации с всички парламентарни и извънпарламентарни партии по този казус и ще търсим общи действия да попречим на ЦИК да нарушава кодекса, а други правови органи да се месят в нейната работа, заявиха от НДСВ.

Европа няма да остане безучастна към потъпкването на правата на избирателите. След проведените в София консултации на НДСВ, Българската социалдемокрация и Обединените земеделци с другите политически партии, от своя страна евродепутатите на НДСВ ще потърсят съдействие от своите български колеги в ЕП по случая, каза Станимир Илчев, евродепутат от НДСВ.

НДСВ и другите две партии в авренската коалиция обявиха, че в четвъртък ще протестират пред ЦИК срещу погазването правата на гласоподавателите и нарушаването на конституцията и изборното законодателство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини