Георги Кадиев: Сигурността е най - големият проблем на София

  • 19 септември 2011 14:02

  • 1003
  • 0
Георги Кадиев: Сигурността е най - големият проблем на София
© Булфото

Проблем номер едно на София е сигурността, каза кандидатът на БСП за кмет на София Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в.

По думите му, основната роля за сигурността в града е на МВР. Според него един от основните аспекти на сигурността е разпространението на наркотици, предаде "Фокус".


„Моите срещи с хората в София като кандидат за кмет показаха, че за тях проблем номер едно вече не са дори чистотата, транспортът, кучетата, а проблем номер едно стана сигурността във всичките й аспекти”, каза Кадиев.

Той посети Националния център по наркомании и инициира среща на ръководството на центъра с жители от района. След срещата кандидат-кметът обясни, че центърът има около 300 пациенти, които идват, за да получат метадон. Това провокира недоволство на жители на района, които смятат, че тази концентрация на наркозависими привлича наркодилъри и води до разпространение на наркотици. В района има три училища и детска градина. Жителите са инициирали подписка срещу концентрацията на наркозависими около центъра. Досега са се включили около 600 души. Подписката е адресирана до здравното министерство, Столична община и МВР.

„Проблемът е, че трите страни – лекуващите, пациентите и хората от квартала не си говорят. Това, което успяхме да договорим, е една съвместна среща, на която всеки да постави проблемът от неговата гледна точка. Може би ще стигнат до някакъв компромис, може би няма да стигнат, но поне като не стигнат, ще са сигурни в себе си, че са прави. Аз исках да бъда посредник в намирането на някакъв компромис. Тези хора са болни, вярно те са започнали по собствено желание да вземат наркотици, но сега не могат да се измъкнат. Те не трябва да бъдат натиквани в гета някъде в покрайнините на града, а трябва да бъдат социализирани. От друга страна съзнавам, че това води до проблем в района – до повишена употреба на наркотици и основно сборище на наркоманите в София. След като има такъв обществен проблем, той трябва да се решава”, коментира Кадиев.

Той обсъди с ръководството на центъра по наркомании възможността в столичните училища да се правят образователни програми по темата и да се разяснява опасността от наркотиците.

„Досегът до наркотици на децата от най-ранна възраст е проблем. В програмата съм наблегнал много сериозно на това Столична община да се превърне от донякъде пасивен участник в сигурността на столицата в активен участник. Общината има своя роля и в борбата с битовата престъпност, и в охраната на градинки, сгради, паркове, градски транспорт – всичко това е част от сигурността на София”, заяви Кадиев.

Според него ресурсът на общинската полиция е много малък – само 110 полицаи, и той трябва да се увеличи поне двойно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1003 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини