ЦИК: Били ли са кандидатите за президент 5 г. в България

  • 17 септември 2011 08:10

  • 1025
  • 0
ЦИК: Били ли са кандидатите за президент 5 г. в България
© Булфото

Отговарят ли кандидатите за президенти на законовото изискване да са живели в България поне по 183 дни през последните 5 години, пише 24 часа.
Такава проверка е възложила ЦИК на служба ГРАО със свое решение. Тя се изисква по закон и се инициира за първи път, но осъществяването й е невъзможно. Дирекция не разполага с подобна информация. Тя има данни само за гражданската регистрация на хората, но не и за техните пътувания извън страната.

Освен за престоя в България, ГРАО трябва да предостави информация дали кандидатите отговарят и на останалите законови изисквания - лични данни, възраст, да не са поставени под запрещение или в затвора, да нямат друго гражданство. Тази информация е по силите на ГРАО. Не може да бъде събрана обаче такава за броя и продължителността на пътуванията, особено след присъединяването на България към Европейския съюз.

Пред Медиапул говорителят на ЦИК Ралица Негенцова обяснява, че според Изборния кодекс именно служба ГРАО трябва да провери тези данни. И добавя, че юристите са длъжни да изпълнят закона, бил той добър или лош.

Още при приемането на Изборния кодекс се заговори, че този текст е насочен най-вече към Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, която бе еврокомисар в Брюксел. Евродепутатите, сред които например е претендентът на БСП Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, не попадат в тази хипотеза, тъй като се водят пратеници на държавата в Евросъюза.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини