АБВ и Бареков отчитат най-много дарения за изборите

  • 20 май 2014 06:15

  • 2041
  • 0
АБВ и Бареков отчитат най-много дарения за изборите
© Булфото

Любопитни данни излизат от регистъра на Сметната палата за дарителите на партиите и коалициите за евровота. От справката става ясно, че "България без цензура" е рекордьор по получени дарения, но парите не покриват и половината от разходите, направени в кампанията досега.

Според регистъра на Сметната палата дарителите на ББЦ са 16. Повечето са внесли по сметките на коалицията максималната сума от 10 хил. лв., позволени от закона. Новият политик е декларирал малко над 113 хил. лв. от дарения. С ББЦ може да си съперничи само АБВ на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в с почти същата сума, но от 240 дарители, чиято най-сериозна вноска не надхвърля 1000 лв. Интересното при АБВ пък са многобройните дарители с мюсюлмански имена. "Коалиция за България" е декларирала скромните 39 500 хил. лв. от спонсори. Затова пък четирима привърженици на социалистите са сключили непаричен договор да помагат на митинги по случай 1 май. Най-големият донор на Реформаторския блок, получил около 30 000 лв., е бившият депутат от СДС и след това бизнесмен Никола Джипов Николов, който се е отчел с 10 000 лв. ГЕРБ и ДПС официално обявиха, че няма да вземат дарения за изборите и ще разчитат само на държавната си субсидия. Останалите партии и коалиции са получили минимални дарения. От независимите кандидати най-много пари е събрал Виктор Папазов - 60 хил. лв. Партии и коалиции, които не получават пари от държавата, могат да разчитат и на 40 000 лв. за предизборна реклама в медиите, които се дават от ЦИК. По закон партиите и коалициите имат право да похарчат максимум 2 млн. лв. за кампанията, а инициативните комитети - 100 000 лв, пише в. Сега.

Повечето спонсори на Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва декларират, че дарените от тях средства са лични спестявания или трудови възнаграждения. Само един - Диана Младенова, е теглила банков кредит, за да допринесе за партийната кауза. Петър Гарев, дарил 5000 хил. лв., е загърбил "Другата България", известна като партията на българите в чужбина, откъдето е бил кандидат-депутат. Членът на арменското църковно настоятелство в Пловдив Таквор Гарабедян (10 хил. лв.) е бил кандидат за общинар от ВМРО-НИЕ в града под тепетата. Съгражданката му Савина Дамова (10 хил. лв.) пък е бивш кандидат-депутат на "България на гражданите" на Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Смолянчанинът Антон Сариев (10 хил. лв.) също е участвал в избори от малката партия "Национално земеделско движение". Северин Манолов (10 хил. лв.) от Доспат е бивш кадър на "Новото време". Както "Сега" вече писа, 10 хил. лв. е дала и лекоатлетката Тезджан Наимова, извадена до живот от спорта, тъй като два пъти бе уличена в използване на допинг. Сестрата на Бареков - Деспа, е дарила 3000 лв. лични спестявания.

Сумата от 110 хил. лв. е символична на фона на действителните разходи на Бареков за кампанията. И досега лидерът на ББЦ не е дал убедителен отговор на въпроса с какви средства финансира скъпата си реклама. По изчисление на "Отворен парламент" по публикувани договори до 19 май ББЦ е похарчила 735 000 лв. за реклама в медиите. Отделно са разходите за предизборни мероприятия, офиси, рекламни материали и т.н. Грубите сметки показват, че кампанията му е погълнала поне 1 млн. лв. Новият политик отказва упорито да отговаря на въпроси на "Сега" откъде разполага с толкова средства. През март Бареков лично обяви, че е дарил на партията си (тогава все още сдружение) 480 хил. лв. Произходът на парите така и не бе изяснен. Първоначално той твърдеше, че средствата са от заплатите му като водещ и продуцент в ТВ7. Не стана ясно и кой плаща разноските за националното турне на "България без цензура". Според разследване на в. "Капитал" то е струвало над 800 000 лв. Опитите на "Сега" да получи официална информация за доходите на Бареков от НАП удариха на камък, тъй като срещу журналиста тече пълна данъчна ревизия по нареждане на прокуратурата. Бареков не е свалил и данъчната и банковата си тайна, както се хвали. Затова не могат да бъдат получени официални документи за доходите му.

Според Изборния кодекс дарението за една партия, коалиция или инициативен комитет от едно физическо лице не може да надхвърля повече от 10 000 лв. за една календарна година. Физически лица могат да предоставят за безвъзмездно ползване в рамките на кампанията собствени движими или недвижими вещи и безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд, Не могат да се получават анонимни дарения, средства от юридически лица и еднолични търговци, от религиозни институции, от чужди правителства и др. Когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата, то предоставя декларация за произхода на парите. Кодексът изисква и декларация за собствеността на движимите и недвижимите вещи, предоставени за безвъзмездно ползване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини