България харчи най-много за отразяване на предизборни кампании

  • 22 юли 2013 21:17

  • 1543
  • 2
България харчи най-много за отразяване на предизборни кампании
©

България отделя най-висок процент за отразяване на предизборни кампании. Това съобщи Антоанета Цонева, управител на Института за развитие на публичната среда. Изследването е направено сред 10 европейски страни, а друга част на съседни до нас държави, като Албания, Сърбия и Македония, предаде БНТ.

Изследването за медийното отразяване на предизборната кампания е важно заради подобряването на медийната среда в България. Според Антоанета Цонева трябва да се даде точна дефиниция за платените политически платформи по време на избори, за да може българският гражданин да прави ясно разликата между журналистика и реклама.

"Трябва да бъде осигурено безплатно ефирно време в БНТ и БНР, при определени регламенти", твърди Цонева.

"Нашият доклад се базира на информация, подадена от партиите в Сметната палата, които показват, че на миналите избори 52% от разходите на участниците са били насочени към медиите", обясни още тя.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на заяви, че изнесените данни ще послужат в подготовката на новия Изборен кодекс и допълни, че начинът, по който се правят предизборните кампании, звучат архаично.

"Категорично подкрепям идеята всеки материал да бъде обозначен, когато е платен. Така е по-честно по отношение на гражданите, защото така те могат да си направят съответните изводи", заяви е Манолова.

Според Института за развитие на публичната среда изцяло платената предизборна кампания води до въпроса за равнопоставеността между отделните партии. Изследването сочи, че най-много разходи се правят по време на парламентарни избори, а най-малко за медийни услуги се харчат по време на местни избори.

Последвайте канала на

1543 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.11.29 | 09:34

2
Tova e zashtoto sme mnogo bogati .....
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2013.07.22 | 22:57

1
ZA DA SI BOGAT BbLGARINO-BRAT, STANI DEPYTAT, VQRNO S ORIGINALA.........

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини