БСП обмисля конституционна жалба заради закона за Сметната палата

  • 22 януари 2015 15:13

  • 1414
  • 2
БСП обмисля конституционна жалба заради закона за Сметната палата
© Булфото

БСП ще обмисли конституционна жалба във връзка с новия закон за Сметната палата. Това обяви Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на на брифинг в парламента, след като депутатите гласуваха разпоредби от закона, свързани с ръководството на одитната институция.

"Смисълът на този закон, внесен от ГЕРБ, е да бъде разгонена съществуващата Сметна палата и новите управляващи да назначат свои хора в този най-важен одитен орган", коментира тя, цитирана от БТА.

Манолова посочи, че с приетите текстове се дава възможност на две неправителствени организации да посочат свои членове в ръководството на палатата, което, по думите й, означава, че реално няма да има избор от Народното събрание, а "дефинитивно посочване" на тези двама членове.

Една от тези неправителствени организации - Институтът на вътрешните одитори в България, е филиал на международна организация, базирана в САЩ, отбеляза тя.
Вярно е, че това е професионална международна организация, която има филиали в 140 страни, но нито един от тези филиали не излъчва свои представител във висшия одитен орган на съответната държава, коментира още Манолова.

Доколкото става дума за текстове, които противоречат на българската конституция - и текстът за прекратяване на мандатите и текстът, който отнема реално възможността на НС да избере Сметна палата, следващата стъпка ще бъде да обмислим конституционна жалба, за да не позволим за пореден път Сметната палата да бъде превърната в обслужващ персонал на властта, обслужващ персонал на ГЕРБ, заяви Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Колегата й Румен Гечев обобщи, че се нарушава мандатността, защитават се лобистки интереси и се прокарва закон, който е уникален за 27-те други страни членки на ЕС.

Последвайте канала на

1414 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.23 | 10:24

2
Тия няма да спрат да дърпат държавата назад...
stoiko

2015.01.23 | 10:24

1
Njama ot kade da cicate,tarsite pod vola tele.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини