Омбудсманът Константин Пенчев: Изборите в България са необжалваеми

  • 17 май 2013 07:36

  • 2950
  • 4
Омбудсманът Константин Пенчев: Изборите в България са необжалваеми
©

Изборите в България на практика са необжалваеми. Такова мнение изрази в БТВ омбудсманът Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов няма никаква възможност да поиска касиране, смята той.

Необходимо е да се промени Конституцията, където да се разреши възможността на засегнатите сами да обжалват резултатите, а не да използват за „пощенски кутии“ различните институции.

Би могло депутатите от ГЕРБ и в момента да искат касиране на изборите, независимо, че не са положили клетва, тъй като има решение на КС, според което имунитета на депутатите започва от датата на изборите, а не от полагането на клетвата. Засегнатите партии в 7-дневен срок могат да сезират органите, а те имат 14-дневен срок, в който да пратят жалбата, припомни Пенчев. Това обаче е шизофренно положение, каза омбудсманът.

Той отхвърли тезата на Георги Марков, който смята, че главният прокурор е длъжен да придвижи подадената жалба от партиите за касиране на вота. Ако той не я придвижи какво правим, ще пратим полиция ли, попита риторично Пенчев. Не е нормално нито президента, нито главния прокурор да иска касиране на изборите, тъй като те са надпартийни, смята омбудсманът.

Последвайте канала на

Novini.bg
2950 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.05.18 | 06:40

4
ха ха ха кончето ми беееееееее

2013.05.18 | 06:39

3
Но след това Цветанов - юридическия гений, завършил ВИФ, отхвърли и неговата теза.

2013.05.17 | 23:11

2
За сега да но до 6-7 месеца ще има нови избори и ще е за доброто на българите.До тогава много партии които не можаха да влязат ще си вземат поука и ще се преконфигурират за да влязат в парламента.Надявам се тогава да се направи истинско правителство което да не е крадливо и да го е грижа за народа.

2013.05.17 | 23:11

1
Всички се надяваме на едно ново правителство, което на първо място да постави хората на България.

Добави коментар

Водещи новини