Белгийските медии за изборите в България

  • 13 май 2013 11:15

  • 2144
  • 1
Белгийските медии за изборите в България
©

Водещи белгийски медии отразяват широко тази сутрин произведените вчера избори за българско Народно събрание, информира БТА.

Обществената телевизия Ер Те Бе Еф съобщава, че неокончателните резултати сочат неубедителна победа за ГЕРБ, но отбелязва, че за пръв път от 23 години в България управлявала партия печели избори, след като е била на власт. Допълва се, че съставянето на коалиционно правителство изглежда трудно заради острото съперничество в предизборната кампания. Според телевизията за коалиция между ГЕРБ и БСП "не може да става и дума". Телевизията допълва, че българите са гласували без много илюзии, тъй като предизборната кампания не е отразила очакванията им, заявени при зимните протести, а вместо това е довела до разчистване на сметки между двете водещи партии на основата на подслушани разговори. Цитирани са наблюдатели от България, според които, ако не бъде съставено редовно правителство, служебният кабинет ще управлява до есента, когато ще бъдат свикани нови избори. Според български политолози, това само би влошило икономическото положение в страната. Те не изключват и повторение на протестите от февруари по-късно тази година. В информацията се съобщава за случаите на купуване на гласове и на откриването на 350 000 бюлетини извън предвидените за изборите количества.

Под заглавие "Победа за консерваторите с малка разлика" вестник "Соар" пише, че най-много гласове е получила партията на сваленото от улични протести през зимата предходно българско правителство. Според вестника съставянето на правителство на ГЕРБ е "много опасно", като се има предвид, че никоя от останалите партии, влизащи в парламента, не желае коалиция с тази политическа организация. Наблюдателите се опасяват от възобновяване на напрежението в най-бедната страна от ЕС, допълва изданието.

Вестник "Либр Белжик" отразява темата чрез специалния си пратеник в България Лоран Жеслен. Той отбелязва, че изборите са преминали на фона на икономическа и обществена криза. Репортажът започва от Смолян и дома на Венцислав Козарев, който издъхна на 3 май, след като се самозапали два дни по-рано. Авторът пише, че в кв. "Устово", където на ръждивата врата на дома на загиналия е окачен некролог, на никой не му се говори и хората страдат мълчаливо в годините след закриването на социалистическите заводи, доставяли прехрана на местните хора. В репортажа се разказва и за останалите самозапалили се в последните месеци българи и е цитиран младеж, според когото няма кой да направи революция в България, тъй като младите напускат страната. Специалният пратеник на белгийския вестник отразява и митинг на БСП в Златоград, където се среща с пенсиониран полицай, апатично развял червено знаме. Събеседникът на журналиста обяснява, че не може да се издържа с пенсията си от 150 евро на месец. България е отличник в европейските политики за пестене, но цената на това е опустошителна - заплатите са непроменени от 2009 г., а над 600 000 домакинства живеят с под 100 евро месечно, се посочва в репортажа. Статията завършва с обобщената оценка, че в България липсва политическа алтернатива.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2144 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Viktor

2013.06.05 | 12:11

1
Айде няма нужда да ни обсъжда някаква си измислена белгийска държава.Хора,които не ни искат в Европейския съюз да си затварят интереса до собствената си държавичка!

Добави коментар

Водещи новини