Чуждестранният печат за изборите в България

  • 13 май 2013 09:23

  • 3263
  • 3
Чуждестранният печат за изборите в България
©

Печатът в Европа и САЩ коментира и информира за резултатите от парламентарните избори в България, съобщава БТА.

Лондонският "Дейли телеграф" констатира, че напрежението се повишава, тъй като няма излъчен ясен победител. Вестникът припомня, че три месеца преди тези избори в страната се състояха най-големите от години насам улични протести, които принудиха правителството на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да подаде оставка. "Дейли телеграф" отбелязва, че изравнените позиции след вота правят невъзможно предвиждането, че ГЕРБ ще може да състави коалиция с "Атака". Вестникът припомня, че тази партия е подкрепяла управляващите през миналия парламентарен мандат, но после се е обърнала срещу тях. Цитирано е изказването и на лидера на националистите Волен Сидеров, че "Атака" няма намерение да се обвързва отново с ГЕРБ. През изборната нощ бившият премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не направи изявление, отбелязва "Дейли телеграф", като привежда призива на социалистическия лидер Сергей Станишев всички партии без ГЕРБ бързо да съставят коалиционно правителство. Вестникът цитира мненията на български политолози, че неясният изход от вчерашните избори в България може да доведе до повторение на протестите срещу бедността и корупцията. В края на материала се съобщава за сблъсъка между полицията и група протестиращи, опитали се да нахлуят в националния изборен пресцентър в София.

"Вашингтон пост" също пише, че ако прогнозите резултати от проучванията "екзитпол" се оправдаят, то липсата на явно мнозинство на някоя от двете водещи партии може да задълбочи политическата и икономическа нестабилност в бедна България. Вестникът също описва опита на десетки гневни граждани, скандиращи: "Мафия!", да нахлуят миналата нощ в пресцентъра в НДК, преди да бъдат отблъснати от кордона полицаи. Печатното издание посочва, че според мненията на няколко български политолози много трудно може да бъда съставено стабилно правителство, като някои от експертите твърдят, че скоро ще има нови избори. В материала си "Вашингтон пост" отбелязва, че предизборната кампания в България е била съпътствана от скандали като тези за незаконните подслушвания от МВР, разговора между Борисов, софийския градски прокурор и заподозрян в корупция бивш министър или "допълнителните" 350 хиляди изборни бюлетини, открити от прокуратурата в една печатница. "Вашингтон пост" подчертава, че седем години след влизането си в ЕС България остава най-бедната страна в съюза с най-ниска средна заплата, безработица от над 12 на сто и 22 на сто от населението под прага на бедността; припомнят се и няколкото случаи на самозапалвания. В кореспонденцията от София се посочва също, че опасенията от изборни измами наложиха разполагането на 250 чуждестранни наблюдатели и провеждането на паралелно преброяване от австрийската агенция СОРА.

Френският "Либерасион" посвещава специална статия на постоянните обвинения на опозиционната партия БСП към ГЕРБ за изборни измами. Вестникът описва случая с намерените 350 хиляди изборни бюлетини в печатницата в Костинброд, като подчертава, че прокуратурата е установила, че те не са технологичен брак.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3263 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
каката на баткото

2013.05.15 | 13:44

3
ало,модератора, тури очелките баби!!!! колко по-ясен победител ти трябва от 5 % разлика ,въпреки задружните ви червени усилия - в новият парламент - на ГЕРБ ще предоставят да състави правителство и те ще съставят! И да ти напомня - изборите не бяха - за ГЕРБ , а против - БКП/БСП/ДПС и Сие червени мародери! Сега стана ли ясно ,че мястото в България за червената напаст - намалява!!!!
гошо

2013.05.15 | 13:44

2
Мръсните комунисти пак се точат за власт.Хазаринът и проституиращия Орешарски не ни готвят нищо добро.
Възмутен

2013.05.14 | 11:04

1
До коментари №1 и №2 Само с полицейщина,злоба,мутри и кражби,подслушвания и клеветене,смяна на решения утрин едно,обед друго,вечер трето,без ясна цел,ГЕРБ никога няма да съставят правителство,което да обича българския народ.

Добави коментар

Водещи новини